Proces tegen Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden gaat door

Het proces tegen een aantal leden van de Vlaamse nazi-organisatie Schild & Vrienden kan gewoon doorgaan. Het Hof van Inbeschuldigingstelling in Gent heeft een verzoek van de verdediging om delen van het onderzoek naar Schild en Vrienden te vernietigen verworpen.

Het VRT-programma Pano berichtte in 2018 dat de leden van Schild & Vrienden racistische, seksistische en antisemitische internetmemes deelden op interne communicatiekanalen.

Na de Pano-reportage startte het OM een strafonderzoek naar Schild & Vrienden. Een poging van de nazi’s hun sporen te wissen mislukte, waarna Schild & Vrienden van strategie veranderde en probeerde het onderzoek en – eventuele – proces al op voorhand te saboteren.

Er waren al enkele procedureperikelen in deze zaak. Zo werd onderzoeksrechter Annemie Serlippens begin dit jaar gewraakt omdat ze niet onpartijdig zou geweest zijn, waarna ze zelf opstapte. De vraag om delen van het onderzoek nietig te verklaren kwam er vervolgens omdat volgens meester Rieder, de advocaat van Van Langenhove, het onderzoek niet onpartijdig was gevoerd door de onderzoeksrechter.

De uitspraak van het Hof betekent dat de zaak teruggaat naar de correctionele raadkamer in Gent. Die zal nu beslissen wie voor welke feiten voor de rechtbank gesleept moet worden.

Bron: de Morgen

Uitgelichte afbeelding: Door Wenceslas at nl.wikipedia – Transferred from nl.wikipedia, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7682365