Zorgverzekeraars slopen het PGB stiekem lekker toch

Een Persoons Gebonden Budget (PGB) in plaats van Zorg in Natura (ZIN) is een recht, zeker wanneer er geen mogelijkheid is om het middels ZIN te regelen. Dat laatste kan bij mij niet, ik schreef er hier eerder over. Het aanvragen is een hele procedure, maar ja, als je het nodig hebt probeer je het toch maar weer voor elkaar te krijgen want een alternatief is er niet.

Een wijkverpleegkundige niveau vijf, komt bij je langs nadat deze je hele aanvraag heeft bestudeerd. Is er een noodzaak voor een PGB? Kan de thuiszorg het regelen?  Is er een medische noodzaak? Deze aanvraag wordt in een team besproken en dan wordt er al dan niet een indicatie afgegeven. Voor mij werd een aantal uren persoonlijke verzorging geïndiceerd, gemotiveerd in een lijvig rapport en ondertekend door de wijkverpleegkundige. Dit moet dan worden opgestuurd naar de zorgverzekeraar, samen met een zorgplan dat je zelf opstelt: wie gaan de zorg leveren (per 5 minuten) en nog honderd vragen méér. In totaal stuurde ik een aangetekend pakket naar het VGZ met 15 formulieren.

Overigens had het CIZ mij vorig jaar een indicatie tot 2026 gegeven, na precies hetzelfde onderzoek. Dan ben ik al heel lang in de hel, maar men vond dat ik, gezien de ernst van de ziekte “maar met rust gelaten moest worden”. Per 1 januari 2016 is er niets meer geldig, alles moet opnieuw, de AWBZ verdwijnt. Waar komen toch die hoge kosten voor de zorg vandaan hè?

KLIK VOOR VERGROTING
Klik voor vergroting

Vandaag kreeg ik een brief van het VGZ. De handtekeningen op de formulieren komen niet overeen en dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Nu heb ik nooit precies dezelfde handtekening, maar nu zeker niet omdat ik thuis al weken een infuus heb met zware antibiotica en vanwege pijnlijke handen moeilijk schrijf. Ik belde op wat dit nu weer voor raar gedoe is.

“Nou, de handtekeningen moeten precies hetzelfde zijn anders nemen we de aanvraag niet in behandeling”. Dat wist ik al, daarom bel ik dus. Waarom is dit? Wie beoordeelt dit en waarom gaat dit zo? “Nou, dit is eigenlijk een eerste check om te onderzoeken of u wel in staat bent om uw eigen zaken te regelen”.

De eerste check. Na maanden gedoe en tientallen formulieren. Kon ik zelf invullen en regelen, niets aan de hand. De wijkverpleegkundige zag ook geen enkel bezwaar. Dit is puur traineren, het niet uit willen voeren van de wet. De aandacht ligt nu weliswaar bij de SVB, maar zorgverzekeraars hebben er gewoon geen zin in dus proberen ze het op andere, sluwe wijzen tegen te houden.

1 gedachte over “Zorgverzekeraars slopen het PGB stiekem lekker toch”

  1. Pingback: Zorg voor Jezelf | Blijvend Meer Zelfvertrouwen Opbouwen?

Reacties zijn gesloten.