Wilt u hier tekenen voor uw ontslag?

schop-onder-de-reetHet wordt steeds gekker in Nederland. Vandaag belde het UWV mij –op afspraak, hun afspraak, de planning wordt door receptionisten gedaan- en een jongedame vertelde mij dat het UWV mij helaas geen uitkering kon verstrekken.

-U zegt?
-We mogen u geen uitkering verstrekken.
-Pourquoi madame?
-U bent op de verkeerde manier ontslagen. De ingangsdatum van uw laatste contract is na het ingaan van de nieuwe wet.
-Dat zal wel wezen. Maar dat is toch niet mijn probleem? Neem contact op met mijn ex-werkgever. Ik heb mezelf toch niet ontslagen? Hoe kan ik daarvoor dan verantwoordelijk worden gesteld?
-U valt onder de nieuwe regeling.
-So what? Oude regeling, nieuwe regeling, het zal me worst wezen. Ik ontsla mijzelf niet, dat doet de werkgever. U moet mijn ex-werkgever bellen.
-Dat mogen wij niet doen.
-Hoezo niet?
-Wij hebben geen bemiddelaarsrol.
-O, hebben jullie die niet? Jullie zijn toch het bedrijf dat is ingehuurd om mij in mijn mateloze werkloosheid te begeleiden en namens de staat mij in leven te houden?
-U moet het zelf regelen.
-Zegt u nu dat ik mijn ontslag zelf moet regelen?
-U moet met uw ex-werkgever een ontslagovereenkomst opstellen en die moet u beiden ondertekenen, dan kunnen wij u een uitkering verstrekken.
-Maar dat is toch nonsens! U denkt toch niet dat ik een handtekening zet om me te laten ontslaan?
-Dat moet u zelf weten.
-Mooi. Mooi. Dus volgens u ben ik nog steeds in dienst bij mijn ex-werkgever?
-Feitelijk wel.

Mijn ex-werkgever gebeld. Nee, er was niets mis met mijn contract, het was keurig binnen wet en regelgeving.
-Laat het UWV ons maar bellen.
-Maar hoe kom ik ondertussen dan aan inkomen?
Stilte.

Stilte.

UWV en werkgevers vechten over de ruggen van de deelnemers aan het Grote Banencarrousel een kooigevecht uit over de Wet Werk en Zekerheid. Het gaat tenslotte om statistieken en om geld, niet om mensen. Beide instellingen willen mij niet betalen waar ik recht op heb, ze ontkennen beide verantwoordelijkheid.

Het is bijna alsof je niet bestaat.
Geplet tussen werkgever en uitkeringsinstantie.
Jij doet er niet toe.

Natuurlijk. Dat wisten we al. Het gaat in het Grote Banencarrousel niet om mensen maar om poppetjes, functies die ingevuld moeten worden. Dat schijnt geld op te leveren. Samenhang, onderlinge samenwerking, solidariteit, ze spelen geen enkele rol.

Het is praten met dubbele tong. Aan de ene kant de mooie praatjes: het personeel als community, de klant als koning, nadruk op humaniteit, menselijke verhoudingen; aan de andere kant de praktijk: keihard neoliberaal optreden: banencarrousel, het wisselen van poppetjes, de letter van de wet, targets.

Het individueel belang -het belang van de werknemer, de klant- speelt als het er op aan komt geen enkele rol. Enkel het belang van het bedrijf telt. Of dat bedrijf nu een zorginstelling is of UWV heet.

Maar ik was niet van plan hier het slachtoffer van te worden.

Als die idioten het niet snel oplossen…
-Ga ik er over schrijven?
-Ga ik in staking?
-Maak ik er een schandaal van?
-Stap ik naar de rechter?
-Maak ik er een triomfantelijk eind aan?

Of teken ik voor mijn eigen ontslag?
Nee, zo’n ontslagovereenkomst ga ik niet tekenen.
Masochisme is voor watjes.

Suggesties?

6 gedachten over “Wilt u hier tekenen voor uw ontslag?”

 1. Er moet een vaststellingsovereenkomst zijn (of ontslagregeling, de terminologie verschilt).Die vaststellingsovereenkomst is er niet? Ik neem aan dat het UWV daar op doelt met hun ‘ontslagovereenkomst’.
  Ben je lid van een vakbond? Zo ja, neem dan onmiddellijk contact op met de vakbond.

  Zonder verdere details is het wat moeilijk oordelen over hetgeen er nu eigenlijk mis gaat. Hoe heeft je baas je ontslag aangezegd? Is er een formele afwijzing van het UWV of is dit allemaal telefonisch contact?

 2. Het UWV gebouw binnen gaan en er niet meer uitgaan tot dat het is opgelost. Mocht je dcoor de politie of beveiliging worden verwijderd, de dag er na weer heen gaan. Etc.Etc.

 3. Zo’n beetje wat Pyt zegt.
  De omstandigheden van je dienstverband en de beeindiging daarvan zijn niet bekend.
  Mogelijk staat hier iets van toepassing.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/inhoud/nieuwe-regels-ontslagrecht.

  In het oude ontslagrecht was de gouden regel: niet instemmen met ontslag, maar protest aantekenen. Het lijkt erop dat dat nog steeds zo is in enigszins gewijzigde vorm.

  De uwv dame suggereert een oplossing die niet noodzakelijk in jouw belang is.
  Ook is het mogelijk dat je oude werkgever al dan niet bewust, niet voldoet aan de nieuwe regels.
  bv is het ontslag met toestemming van het UWV of met tussenkomst van de kantonrechter?
  Had je wel of niet recht op een transitievergoeding?
  Misschien is het een goed idee om naar een juridische ehbo te gaan of naar het Juridisch Loket voor gratis juridisch advies.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.