Wajong: een asociale voorziening

Met betrekking tot het grootste deel van de gebruikers is de Wajong de meest asociale voorziening die er in Nederland bestaat. Veel gebruikers zijn niet compleet  arbeidsongeschikt, ze kunnen zich alleen niet zo goed aanpassen aan het lopende band werk dat overal in het bedrijfsleven is ontstaan. Als je niet ‘standaard’ bent, pas je niet op de lopende band, waarvan
het tempo steeds hoger wordt afgesteld. Het tempo ligt voor velen te hoog, en zeker voor deze mensen. En daarom worden ze op non actief gesteld en met een zak geld thuis op de bank neergezet, ver weg van het bedrijfsleven. Veel plezier ermee. Het probleem is ontstaan in het bedrijfsleven en het is miraculeus genoeg een politiek probleem geworden.
(Lees verder op de-awbz.blogspot.com)
Mooi stuk over de verantwoordelijkheid van de bedrijven voor mensen die niet zo goed mee kunnen komen. Inderdaad kan ik me herinneren dat bedrijven mensen, die niet zo goed mee konden komen door beperkingen, soms wel ergens een baan konden geven. Maar zo’n 25 jaar geleden is dat afgeschaft (voor zover ik in mijn geheugen heb). Deze mensen werden ontslagen, want waren niet rendabel genoeg.
Dat de overheid zo enorm bezuinigt op Sociale Werkplaatsen, waar sommige mensen die niet in de rat race mee kunnen komen nu nog werken, zal ook niet helpen om deze mensen aan een baan te helpen.
Hoewel ik ook wel eens heb begrepen dat Sociale Werkplaatsen een oneerlijke concurrent zijn voor bedrijven met soortgelijke handel omdat de SW-werknemers zo laag betaald worden.

1 gedachte over “Wajong: een asociale voorziening”

  1. Probleem met de WAJONG is dat het niet altijd loont om te gaan werken. Je mag tot 289 Euro bijverdienen zonder dat het ten koste gaat van je uitkering. Maar verdien je 1 Euro meer dan val je ineens flink terug in inkomen omdat je vervolgens een vele lagere uitkering krijgt. Dat werkt met stappen.
    Als je 280 Euro bijverdient heb je totaal een veel hoger netto inkomen als wanneer je 500 Euro verdient.
    WAJONGers wordt dus gestimuleerd om maar beperkt te gaan werken. Je zal wel gek zijn om meer te gaan werken.

    Ik ken iemand die werkte met WAJONG aanvulling en toen hij een loonverhoging kreeg ging hij op achteruitt. Toen ging hij 2 uur minder werken en toen was het weer goed.

    Wat betreft bijverdiensten kan beter gekeken worden naar de WIA.
    Het is niet handig mensen met een handicap in de nieuwe wet Werken naar vermogen te zetten samen met de bijstand. In de bijstand zitten mensen zonder handicap. De wet kan beter samengevoegd worden met de WIA, dan heb je 1 regeling voor alle arbeidsongeschikten.

    In de (a)sociale werkplaatsen wordt er vreselijk met mensen omgegaan. Het zijn net gevangenissen.
    Zonder overleg overplaatsen naar ander werk of met leugens (beloven dat het maar tijdelijk is).

    Mensen worden klein gehouden, als kinderen behandeld en worden tegengewerkt als ze zich willen ontwikkelen of initiatief nemen.
    Mensen die steeds vragen om uitplaatsing omdat ze te slim en te kundig zijn voor het geestdodende eenvoudige werk (en er depressief van worden) worden tegengewerkt.

    Het zijn gevangenissen waar je aan het eind van de dag naar huis mag. Afschaffen die zooi.

    Ik ben WAJONGer en wil nooit terecht komen in een sociale werkplaats. Dan ben je namelijk officieel afgeschreven (ook als je nog wat kunt). Dan zit ik nog liever thuis dan depressief te worden in een asociale werkplaats.

    Ik wil normaal (volledig betaald) werk en anders maar niet.

Reacties zijn gesloten.