Vandaag kan het einde van de nertsenfokkerij eindelijk in zicht komen

piepvandaag-nertsen-560x420In Den Haag is vandaag de zitting inzake het hoger beroep tussen de nertsenhouders (NFE) en de Nederlandse Staat. Een Hoger Beroep dat er toe moet leiden dat in Nederland, 2015 eindelijk het jaar dat het nertsenfokverbod definitief niet wordt terug gedraaid.

Eind 2012 werd door een ruime meerderheid besloten dat er een einde moest komen aan de pelsdierfokkerij. De nertsenfokkers willen hun lucratieve handeltje natuurlijk niet verliezen dus werd er door de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) en een aantal individuele ondernemers een rechtszaak aangespannen.In mei 2014 zette de rechter een streep door de nieuwe wet, omdat er niet voorzien was in een schadevergoeding voor de gedupeerde boeren. De overgangsregeling van 10 jaar was onvoldoende. Een tweede tegenvaller voor de nertsen was dat door het Hoger Beroep, dat direct door Staatssecretaris Dijksma werd ingesteld, de uitspraak niet werd opgeschort en de nertsfokkerij dus gewoon mocht uitbreiden.

En zo kan het gebeuren dat sinds mei 2014 er gewoon vergunningen zijn verleend voor het uitbreiden van bestaande en opzetten van nieuwe nertsfokkerijen.

Laten we hopen dat in Hoger Beroep aan deze barbaarse vorm van verrijking een eind gemaakt wordt.