Trumpfluisteraar Sean Hannity gevraagd voor 6 januaricommissie te verschijnen

Trumpfluisteraar Sean Hannity van Fox News heeft een verzoek van de 6 januaricommissie van het Huis van Afgevaardigden gekregen om verklaringen af te leggen over tientallen textberichten die hij verstuurd heeft naar Witte Huisfunctionarissen rond 6 januari 2021

Van Sean Hannity is bekend dat hij in zeer regelmatig contact stond met Trump, zo regelmatig dat hij door sommigen als onbezoldigd extern adviseur van het Witte Huis werd gezien.

De textberichten heeft men onder meer te lezen gekregen in documenten die door voormalig Chef Staf van het Witte Huis Mark Meadows aan de commissie overhandigd zijn (maar die nu weigert aan zijn dagvaarding te voldoen, iets waar het Ministerie van Justitie hem overigens nog niet voor aangeklaagd heeft. In dit tempo gaat er echt helemaal niemand gedwongen worden te verklaren als die dat echt niet willen. Over de weigering van Steve Bannon aan diens dagvaarding te voldoen wordt bijvoorbeeld pas in juni een eerste zitting van de rechtszaak gehouden).

Uit de textberichten blijkt dat Hannity zich grote zorgen maakte over de plannen die Trump volgens hem had voor 6 januari, en vreesde dat alle Witte Huisadviseurs ontslag zouden nemen als Trump zijn plannen zou doorzetten. De commissie wil dan ook weten wat Hannity ervan wist, en wat die plannen behelsden.

Jay Sekulow, Hannity’s advocaat en ook voormalig persoonlijk advocaat van Trump, heeft al iets staan reutelen over schending van het Eerste Amendement en de persvrijheid die door het verzoek van de commissie aan Hannity in gevaar zouden worden gebracht. Maar natuurlijk, informatie over een mislukte staatsgreep mag gewoon achtergehouden worden, want persvrijheid. Volgens Sekulow althans.

Het staat nog te bezien of Hannity in zal gaan op het verzoek van de commissie. Zo niet, dan kan hij natuurlijk gedagvaard worden, maar zoals gezegd lijkt dat niet echt snel tot iets te leiden, als het al überhaupt tot iets leidt.

(Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38720251)