Trump is definitief gek geworden

Waren Donald Trumps stupiditeit, onvolwassenheid en gebrek aan ethisch besef altijd al van monumentale proporties, gedurende de laatste maanden hebben ze een werkelijk adembenemend karakter aangenomen.

Echt nieuws is het misschien niet, maar het is toch belangrijk om het allemaal weer eens samen te vatten teneinde de volslagen waanzin waarin het Amerikaanse presidentschap verstrikt is geraakt in zijn juiste proporties te kunnen blijven zien. Gewenning is niet helemaal te voorkomen, maar als je alles bij elkaar ziet kan de absurditeit ervan niet gemist worden. Nu al, maar zeker over zo’n tien jaar zal men met totale verbijstering terugkijken op deze episode en zich afvragen hoe het mogelijk was (antwoord: door de volslagen corruptie van de huidige lichting Republikeinen en het gebrek aan slagvaardigheid van de Democraten).

Goed, wat is er zoal voorbijgekomen afgelopen zomer? Een en ander staat wellicht niet helemaal in chronologische volgorde, want er is geen bijhouden aan met een maniak als Trump.

Hij heeft:

 • zichzelf The Chosen One genoemd in een van zijn schreeuwsessies voor zijn helicopter, die blijkbaar de vaste persvoorlichtingssessies hebben vervangen. Later beweerde hij dat het een grap was, maar iedereen weet dat de man geen greintje gevoel voor humor heeft, zeker niet als het over hemzelf gaat.
 • een tweet geretweet dat het volk van Israël hem als hun koning ziet, dat hij voor hen the second coming of god is (terwijl wat het joodse geloof o.a. van het christelijke onderscheidt natuurlijk per definitie is dat de Joden nog steeds op de eerste komst wachten)

  .

 • Groenland willen kopen, en een bezoek aan Denemarken afgezegd toen de Deense premier liet weten niet op een dergelijk ridicuul voorstel in te willen of kunnen gaan.
 • voorgesteld orkanen met kernbommen te bombarderen. Dit behoeft geen nadere uitleg.
 • beweerd dat Melania Kim Jong Un ontmoet heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea, wat later door het Witte Huis domweg ontkend werd. Of nou ja, dat ze elkaar zozeer waardeerden dat het bijna  was alsof ze elkaar echt ontmoet hadden. Next.
 • Bij de G7-bijeenkomst in Duitsland het klimaatoverleg overgeslagen, terwijl de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd zichtbaar zijn. Dit met het excuus dat hij op dat moment een apart overleg had met Angela Merkel en president Modi van India, die echter gewoonweg bij het klimaatoverleg aanwezig waren dat Trump overgeslagen had.
 • op diezelfde G7 voorgesteld de volgende G7 (waarvan hij ook nog voorstelde het weer een G8 te maken met Rusland erbij) in zijn Doral club te houden, in een verkooppraatje zoals je dat van een eigenaar van een tweederangs hotelketen in verlopen badplaatsen zou verwachten. Een compleet publieke en flagrante schending van de Emoluments Clause, wat aangeeft dat hij weet onaantastbaar te zijn voor details als daar zijn de grondwet. Overigens maakte vice-president Mike Pence afgelopen week nog even een omweggetje van 200 kilometer om in Ierland in een van Trumps golfclubs te kunnen verblijven.
 • een hoogstwaarschijnlijk zeer geheime foto van een Iraanse lanceerinstallatie waar een lancering mis was gegaan, gemaakt door de Amerikaanse veilgheidsdiensten, getweet. Ik had een vrij laag geclassificeerde – maar niettemin geclassificeerde – positie gedurende mijn militaire dienstplicht in de nadagen van de Koude Oorlog, en zelfs daar vertelden ze je al dat het belangrijkste dat Den Rusch niet weten mocht was wat wíj over hèn wisten.

 • Amerikaanse bedrijven bevolen China te verlaten.
 • en toen gelogen dat China hem gebeld had om te praten over de handelsoorlog tussen dat land en de Verenigde Staten, iets dat China direct categorisch ontkende. Naar verluidt deed Trump die mededeling om de inzakkende beurs een stimulans te geven, terwijl misleidende informatie verstrekken om de beurs te beïnvloeden dus gewoonweg een misdrijf is.
 • toen orkaan Dorian eraan kwam gezegd dat hij nog nooit van een orkaan van categorie 5 had gehoord, terwijl er gedurende zijn eigen presidentschap al vier van hadden plaatsgevonden.
 • een bezoek aan Polen afgezegd, waar het begin van de Tweede Wereldoorlog herdacht zou worden, omdat hij naar eigen zeggen orkaan Dorian in de gaten moest houden. Om vervolgens gezellig een weekendje te gaan golfen.
 • daarna de onvoorstelbare stommiteit begaan als president van een half continent onjuiste informatie te verspreiden over diezelfde orkaan Dorian die hij in de gaten zou houden, namelijk dat Alabama ook geraakt zou kunnen worden. Iets dat dan ook onmiddellijk tegengesproken werd door de National Weather Service.
 • vervolgens wat waarschijnlijk de achterlijkste shitshow ooit van een Amerikaanse president is vertoond, het inmiddels beruchte sharpiegate, waarbij een weerkaart handmatig met een zwarte viltstift bijgewerkt was om het publiek te doen geloven dat Dorian wel degelijk Alabama had kunnen raken.
 • inmiddels blijkbaar iemand van de NOAA zover gekregen dat die hem alsnog een beetje gelijk zou geven, wat echter werderom onmiddellijk door diverse andere weerbureaus werd tegengesproken. We zijn inmiddels in Orwelliaanse toestanden beland, zoals CNN anchorman Chris Cuomo hier uitlegt.

Kortom, we wisten al dat Trump zacht gezegd niet helemaal normaal is, maar ik heb stellig de indruk dat een en ander de laatste maanden substantieel erger geworden is, en door sommige anonieme vertrouwelingen en medewerkers in het Witte Huis wordt dat bevestigd.