Terrorist Pittsburgh krijgt mogelijk doodstraf

Robert Bowers, de extreemrechtse terrorist die gisteren in Pittsburgh 11 joodse mensen doodschoot, zal worden aangeklaagd wegens meervoudige moord en het plegen van haatdelicten (hate crimes).  Minister van Justitie Jeff Sessions suggereerde gisteren dat het OM de doodstraf zou kunnen eisen tegen Bowers.

Gouverneur Tom Wolf van Pennsylvania heeft in 2015 de uitvoering van de doodstraf opgeschort, o.a. omdat hij wil voorkomen dat onschuldigen ten onrechte geëxecuteerd worden, iets wat inderdaad met enige regelmaat voorkomt. In tegenstelling tot gevangenisstraf kan de doodstraf uiteraard niet teruggedraaid worden.

Bowers liep zaterdag de Tree of Life synagoge in Pittsburgh binnen. Na geroepen te hebben “Alle joden moeten sterven!” opende hij het vuur op de aanwezigen. Daarbij kwamen 11 mensen om het leven. Toen de politie arriveerde, opende hij ook het vuur op hen. Drie agenten raakten gewond. Uiteindelijk gaf Bowers zich over aan de politie.

Vlak voordat hij de aanslag pleegde zei Bowers op Gab.ai (alternatief voor Twitter, bevolkt door nazi’s, racisten en pedo’s) dat de Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS) “likes to bring invaders in that kill our people”. De HIAS is een joodse liefdadigheidsorganisatie die steun verleent aan vluchtelingen.  In de video hierboven wordt gesteld dat de HIAS uitsluitend joodse vluchtelingen helpt, maar dat is niet correct. Ook niet-joodse vluchtelingen uit Latijns-Amerika en het Midden-Oosten ontvangen steun van de HIAS.

In zijn laatste post op Gab schreef Bowers: “I can’t sit by and watch my people get slaughtered. Screw your optics, I’m going in”.