Smoelenbook (Facebook)

Heb jij al een Facebook account? Nee. Jeetje, wat loop jij achter zeg. Het is zo’n verrijking van je leven. Contact met je vrienden, foto’s uitwisselen en laten zien wie je bent en wat je leuk vindt. Gisterenavond nog zitten chatten met tante Margriet, dat ik steeds zo’n hoofdpijn heb.

Facebook is een mooi bedrijf. Ze gaan zelfs naar de beurs. Ze zijn honderd miljard waard. Zo hé! Honderd miljard! Er werken 3500 mensen en die zijn zowat allemaal miljonair. Dat wil ik ook wel. Wacht even hoor. Honderd miljard? Maar ik betaal er toch helemaal geen lidmaatschapsgeld voor? Waar verdienen ze hun geld dan mee? Met die kleine advertentie of met dat spelletje dat ze erop zetten? Dan raad ik Krapuul aan om ook zo’n prutspelletje te plaatsen. Dan worden we rijk!

Verdienmodel
Een leuk woord, bedacht door Dirk Scheringa. Het verdienmodel van Facebook bestaat eruit dat ze je gegevens doorverkopen. Ze doen zich voor als sociale media, maar de opzet is om een dossier van je samen te stellen en dat door te verkopen aan de hoogste bieder. En die staan in de rij, dat moet wel anders ben je geen 100 miljard waard.

Maar je bent toch akkoord gegaan met privacyregels? Ja, maar van Facebook is bekend dat ze na je ondertekening zonder dat je het weet, de regels veranderen. Ja, maar ze moeten zich toch houden aan Europese regelgeving? Vandaar dat ze alles wat je typt of aanvinkt, direct doorsturen naar Timboektoe, alwaar ze andere privacywetgeving hebben.

Dus jij klikt fijn aan wat je leuk vindt. In je dossier. Stuur via je telefoon iets door naar Facebook. Weten ze meteen waar je je bevindt. In je dossier. Verder is bekend dat ze via Facebook applicaties inbreken in je computer om gegevens te ontfutselen en de nieuwste uitvinding is timeline. Hier kan je je leven voor het bestaan van Facebook invullen. In je dossier.

Complottheorie
Ik zou Salonsocialist niet zijn, als ik geen complot zou zien. Ik denk dat het nog erger is. Al je tekst wordt opgeslagen. Ook als je met je vriend of vriendin zit te chatten. Alles wordt bewaard in je dossier, dat zich ergens op de wereld bevindt. Er gaan constant scans over je tekst en je foto’s. Deze scans herkennen alles wat ze eventueel kunnen verkopen.

Wie het meeste biedt, mag je dossier kopen. Verzekeringsmaatschappijen, bedrijven en geheime diensten. En zo worden ze 100 miljard waard.

Natuurlijk ga je nu direct je account wissen, mocht je die hebben. Maar helaas, je bent al te laat. Want je dossier ligt al ergens op de wereld en dat bewaart Facebook wel voor de hoogste bieder.

En of die een rood of een bruin uniform aan heeft, maakt niet uit voor het verdienmodel.

Namens Facebook, bedankt voor het invullen.

8 gedachten over “Smoelenbook (Facebook)”

 1. Ach.. zo lang je je beseft dat wat je over jezelf kwijt wilt op internet ook voor iedereen beschikbaar is dan moet het toch duidelijk zijn dat je zelf je grenzen daar in bepaalt. Servicevoorwaarden e.d. zijn in zo’n omgeving waardeloos. Het wordt pas echt eng als we straks via Ipv6 allemaal uniek aan internet gelinked zijn.. stel je voor dat de pvv dan aan de macht is en een query op de database van Krapuul doet.. zien we elkaar straks allemaal gezellig in een klein kooitje met ijzeren raampjes.. ipv6 + pvv.. geen reden om blij van te worden!

  Oh, ben je nu echt bang geworden download dan de Tor browser 🙂

 2. Op internet zorg ik er altijd voor dat ik DarkSkywise heet, of Jeroen DarkSkywise, of Jeroen (DSW), of variaties op StickHorsie (MOO) en meestal is ook nog wel te vinden dat ik in Alkmaar woon en de bootjes in het Noordhollands Kanaal (die van noord naar zuid door de hele stad loopt) kan of kon zien, maar mijn achternaam gebruik ik nergens. Alleen de voorletter van mijn achternaam of de behoorlijk algemene achternaam van mijn overleden moeder of (alweer) een variatie op StickHorsie, zodat ik dan klink als een nazaat van een oud Indiaans opperhoofd.

  Het is wel eens gebeurd dat een tweetal stevige kaalgeschoren mannen (ik had het al eens gezegd: extreemrechts vindt mij érg niet lief) met foto’s van mij (die wél uitgebreid op internet zijn te vinden) in de buurt van het station rondvroegen of iemand “deze man” kende, maar ze hadden geen idee waar ze ergens moesten zoeken. Alkmaar blijkt dan toch een heel stuk groter dan je denkt, zelfs het gedeelte met uitzicht op het Kanaal. (Twee mensen kenden mij inderdaad, maar die belden eerst mij en daarna de politie. :mrgreen: )

  Toch bleek met een “check hoe veilig u bent op internet”-programma dat op twee of drie plaatsen mijn achternaam en/of adres tóch aan mijn internet-nick gekoppeld waren. Maar daar heet ik nu al twee jaar naar mijn moeder en woon ik op het Stadskantoor. 😛

 3. Google verkoopt persoonsgegevens nog veel schaamtelozer dan Facebook. Facebook maakt er tenminste geen geheim van dat ze dit doen. Google bedekt het onder het mom van “Google is your friend”. With friends like that, who needs enemies? Ik heb oa bij Facebook, Google en Microsoft gewerkt en ik kan vertellen dat er nergens zo zorgvuldig met persoonsgegevens wordt omgesprongen als bij Microsoft. En die liggen continu onder vuur. Wellicht omdat het een betaald produkt is.

  MvG

 4. #2 schreef “Toch bleek met een “check hoe veilig u bent op internet”-programma (…)”.
  Heb je daar misschien een leuk linkje bij?

 5. #5 Geen idee, anders had ik ‘m er wel bijgezet. Maar misschien schiet het me nog te binnen.

 6. geloof je nu nog altijd dat die bijenkorf veiliger is?
  per definitie alles wat je op internet gsm of je vaste lijn doet wordt bewaard en kan tegen je gebruikt worden.

Reacties zijn gesloten.