Schoenenreus zet 500 werknemers fysiek buiten de deur

De winkelketen Schoenenreus is failliet verklaard. Men heeft veel concurrentie van verkoop via internet, zo beweert men. Dat zal best waar zijn. Nu zijn er bij de vakbond niettemin twijfels gerezen over de legitimiteit van dit faillissement:

Volgens Ron Peters van FNV Bondgenoten is het opmerkelijk dat het volledige bestuur van Schoenenreus kan blijven zitten na het faillissement. “Wij hebben aanwijzingen gekregen dat het vooral het duurdere personeel de laan uit wordt gestuurd. Zo kunnen de filiaalhouders vertrekken en blijft de rest van het personeel zitten.” (Omroep Brabant)

Maar ok, op zichzelf kan het begrijpelijk zijn dat men drastisch moet inkrimpen vanwege teruggelopen vraag. Wat echter volslagen ónbegrijpelijk en te walgelijk voor woorden is, is de manier waarop men meende de betreffende personeelsleden (ca. 500 van de 1500) te moeten laten weten dat ze niet bij een doorstart betrokken zouden zijn:

Had je een sticker met de letter A tot en met H, dan werd je door hem gesommeerd uit de zaal te gaan. De overige letters van het alfabet mochten blijven staan. Na flink wat verwarring en commotie(maar ja, wat doe je in zo’n geval?) verdwenen alle eerste-helft-van-het-alfabet-bestickerden uit het publiek, ze werden naar de garderobe geloodst. Het ging in totaal om zo’n vijftig filiaalleiders en medewerkers. Kwam er dan buiten de zaal goede opvang voor hun? Allerminst, in de garderobe moesten ze hun sleutels inleveren, kregen ze een ontslagbrief en een folder met uitleg over ontslag van het UWV.

Ik kan deze informatie weliswaar alleen op persoonlijke blogs van mensen vinden, ik heb er geen ‘officiële’ bron voor, maar als dit waar is moet dit toch wel in de top vijf van de laatste vijftig jaar vallen, waar het schofterigheden uitgehaald met personeel betreft. En al helemaal onbegrijpelijk is het dat het UWV aan een dergelijke gang van zaken meewerkt!

Schoenenreus is de zaak die figureerde in één van Theo Maassens programma’s onder de naam ‘Massaschoen’, waarin hij speculeerde dat men voor een dergelijk stupide naam had gekozen omdat ‘Lelijke Vieze Stinkschoenen Die Door Arme Kindertjes in India In Elkaar Gezet Zijn’ te lang zou zijn. Een bedrijf dat op een dergelijke leest geschoeid is (woeha) zou inderdaad de aanwezigheid van het soort psychopaten in zijn management verklaren dat een behandeling van overtollig personeel zoals hierboven beschreven mogelijk maakt.

 

7 gedachten over “Schoenenreus zet 500 werknemers fysiek buiten de deur”

 1. Het is zeker te gestoord voor woorden .Niet alleen het UWV ook de bonden laten niets vanzich horen ,plaatje past precies in het totale afbraak program .

 2. Bij de grote ontslaggolven op Hoogovens werden mensen tijdens werktijd zo door de terreinpolitie van de werkplek gehaald, naar het bedrijfsbureau gebracht, waar hen verteld werd dat ze ontslagen waren.
  Ze mochten zich omkleden, spullen meenemen, en werden buiten de poort gezet onder politiebegeleiding.

  Het schofterige in dit land is al een tijdje bezig.

 3. Schoenenreus1 top voor rechter wegens wanbeleid (fraude????) terug vorderen van 1500x UWV uitkeringen, plus vakantie geld en andere vergoedingen, daar moet de burger nu voor op draaien, en de hoge heren maar mooi weer spelen, met de doorstart van schoenenreus2.

 4. Het is inderdaad waar wat er word geschreven. Ik hoorde het van mijn filliaal manager en de assistent. Ze zijn ook ontslagen en ik ben goedkoop voor hun en ik mag blijven. Ik heb per direct ontslag genomen. Het is niet meer normaal iedere mederwerker werkt zich uit de naad, en voor wat. Belachlijk voor woorden. Geen enkel respect meer voor hun.

 5. Ondertussen zijn we al bij schoenenreus4.
  Versie 1 onder leiding van dhr. de Vroomen was een alom gerespecteerd familiebedrijf, die gingen goed om met hun personeel. Ik spreek uit ervaring ik heb er jaren gewerkt. Versie 2 was toen de schoenenreus werd verkocht in 2007 aan ERSC bestaande uit de investeerders comnaar en synergia. Versie 3 was de management buy-out in 2012 door CEO de Lege een paar managers meer en ik geloof ook weer synergia. Geen idee of al de kosten van de overname en buy-out negatief op de balans van schoenenreus drukten maar ik kan me daar wel iets bij voorstellen… Nu dus versie 4…. We zullen zien. Ikzelf heb alleen Schoenenreus versie 1 meegemaakt. Ik kan dus niet oordelen over versie 2, 3 en al helemaal niet over de toekomstige 4de versie.

Reacties zijn gesloten.