Rutte: ‘Er is niks besloten wat we niet willen’

Mark Rutte zwaait nog maar eens een keerEr zijn behoudens de instelling van het Europees bankentoezicht en de stroppenpot geen grote besluiten genomen tijdens de eerste dag van de eurotop.

Hij zei gerustgesteld te zijn dat landen de vrijheid houden hun eigen beleid te voeren en dat er geen straf verbonden zal zijn aan de verbintenis. ‘Landen die zich aan hun verplichtingen houden, houden hun beleidsvrijheid’

Jubelt onze Minister President voor de microfoons. Oh wat zijn we blij, oh wat een bewondering heb ik voor de onderhandelingskracht van onze Minister President die ook in zijn vrije tijd bezig is ons fraaie Nederland uit de crisis te halen door strak te blijven inzetten op een begrotingstekort van onder de 3 procent waardoor volgens Mark Rutte onze beleidsvrijheid wordt behouden. Ophouden met zeiken dus en meegaan in dit (enige) vergezicht wat de op voorhand afgewezen Eurogroep voorzitter ons biedt.


Wat Markio Rutte niet zegt voor microfoon en camera:

De regeringsleiders hoeven nu niet in te stemmen met de voorstellen over de Europese democratie, die komen pas in de tweede en vooral derde fase in Van Rompuy’s plannen aan bod, beklemtonen betrokkenen. Maar de tweede fase begint volgend jaar al.

Als de regeringsleiders nu niet op de rem staan, komen de plannen in de definitieve conclusies terecht en gaat de Europese trein gewoon verder. Het is de vraag of er op de top veel verzet komt, zegt de diplomaat. “Men wil er hier niet te veel over nadenken, want het ligt te gevoelig.”

Al is de leugen nog zo snel De waarheid achterhaalt hem wel. Toch....Van Rompuy’s krijgt dus van de wegkijkende Mark Rutte alle gelegenheid zijn plannen voor Europarlement boven nationale parlementen verder te ontwikkelen na deze top.

Het Europarlement moet ook meebeslissen over de nationale begrotingen, vindt hij. Want daar telt ook het Europese belang mee en “nationale parlementen zijn niet in de beste positie om dat volledig mee te wegen.”

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei op 12 december al dat hij de kritiek begrijpt dat Nederland een politieke unie zou worden ‘ingerommeld’. De agenda voor de eurotop is ‘vaagheid, vaagheid, vaagheid’. Om vervolgens een duidelijker opstelling van wat het kabinet zelf wil te eisen.
Verder dan het Rutte’s geliefde woordspelletje: “dat Nederland geen soevereiniteit aan EU overdraagt” kwam het niet afgelopen woensdag.
Ondertussen wordt Nederland geconfronteerd met een Minister President die doet alsof hij op het scherpst onderhandelt maar totaal de sluipende overdracht van bevoegdheden negeert uit angst om te worden geconfronteerd met zijn eerdere falen op dat gebied. Heeft ‘ het gemene volk ‘ dan toch gelijk wanneer die roept dat het Rutte te doen is om een baan(tje) bij de EU?

3 gedachten over “Rutte: ‘Er is niks besloten wat we niet willen’”

  1. Voor Mark Rutte geldt een oude, bekende opmerking van filosoof Johan Cruijff: “Ik heb hem nog nooit op een waarheid kunnen betrappen.”

Reacties zijn gesloten.