Rolstoelers en andere zieken zorgen maar voor elkaar

Als je in Emmen hulp nodig hebt als bijvoorbeeld gehandicapte, oudere of als zieke kan je nog wel vragen om hulp, maar je moet er wel wat voor doen. Het originele interview met de gemeentewoordvoerder Erika Hoekstra staat hier achter het betaalgedeelte. Zelf kreeg ik het op papier in de brievenbus, ongevraagd, want ik betaal geen cent voor dat vod.

Emmen gaat de huishoudelijke hulp drastisch versoberen. Ouderen en inwoners met een chronische aandoening die een beroep doen op deze zorg, wordt gewezen op hun eigen inzetbaarheid. ‘Wat kunnen we van u terugverwachten?’ is daarbij de cruciale vraag.

HUH? Lees ik dat nou goed? Je vraagt hulp, maar moet het dan ook geven?? jawel hoor, het nieuwe beleid is door de gemeenteraad aangenomen, maar het gaat nog verder:

Emmenaren die hulp vragen, krijgen voortaan in beginsel alleen goedkope schoonmaakassistentie. Mogelijk wordt die uitgevoerd door werknemers van de sociale werkplaats. ‘De ene hand wast de andere’, zegt gemeentewoordvoerder Erika Hoekstra. Ouderen en zieken moeten ook meer zelf regelen. ‘Supermarkten bezorgen tegenwoordig thuis. Voor een praatje kan men een vrijwilliger inschakelen.’

Het is officieel beleid geworden ook in de rest van Nederland:

De gemeenten nemen het denkraam van de regering over. Het gonst van termen als ‘eigen verantwoordelijkheid’, ‘burgerkracht’ en ‘zelfredzaamheid’. Zelfs in Rotterdam, het traditionele bastion van de sociaal-democratie. De brief van burgemeester en wethouders over bezuinigingen heeft een opgewekte toon,
*****alsof de bestuurders bijna blij zijn dat ze zo veel mogen snoeien*****. ‘We moeten het mantra van de sterke en grote Rotterdamse overheid die Rotterdam opbouwt achter ons laten’, schrijft het college van B en W. Het nieuwe Rotterdam vertrouwt op de zelfredzaamheid van de Rotterdammers. ****Het is niet meer ‘zorgen voor’ de burger, maar ‘zorgen dat’ de burger voor zichzelf zorgt***.

Wil je bovenstaande beleidsvisie lezen, dan kan je het origineel eventueel hier downloaden.

Ook Rutte met zijn kabinetje laat ons vol blijde spanning wachten totdat hij met de orgastische boodschap uit het Catshuis kan komen: “Ja, hoera! We zijn het eens hoor, fijn hè? We gaan dit en dit en dit allemaal laten verdwijnen, en jullie mogen allemaal meedoen of ook verdwijnen, is dit geen hééérlijk nieuws?, ik moet bijna huilen van vreugde, maar ja, ik lach nou eenmaal altijd.”

Dit is het einde van het fatsoen. Het einde van een beschaafd land. Met dank aan dit stinkkabinet dat “gekozen” is door stinkkiezers of mensen die toch wel erg onnozel waren.

11 gedachten over “Rolstoelers en andere zieken zorgen maar voor elkaar”

  1. O maar dat is in Den haag al heel normaal hoor , ik heb reuma , dus ik kan op mijn goede dagen volgens de gemeente best dweilen , en met haar poliobenen kan mijn vrouw best al het kleinere werk doen , maar voor een aangepast aanrecht betalen ze weer niet … en het feit dat mijn kleine autistje een hyperactief troepschoppertje is gaat pas tellen op het moment dat hij zes word .. Heb gelukkig de keuringsarts van het GGD ervan kunnen overtuigen dat wij toch wel een overbelast systeem zijn en dat zulks ook mee moet tellen , maar we moeten nu nog wachten of onze thuishulp van 4 naar 3 uur gaat of helemaal word wegbezuinigt …..

  2. Het is overal beleid, niet alleen in Emmen. Gemeenten bezuinigen en verzinnen daar een ideologisch kletsverhaal bij. Ik kan geen nota van de gemeente Leeuwarden lezen zonder dat de term “zelfredzaamheid” minimaal 5x genoemd wordt. Uiteraard is het niets anders dan een eufemisme voor “val maar dood”.

    Met mijn oude vijand Marco Florijn als wethouder zal Rotterdam wel voorop lopen. Het verbaast me niks dat deze bewonderaar van Theodore Dalrymple blij is dat hij mensen onder mag schoffelen.

  3. @3: Pyt van der Galiën:

    [ Uiteraard is het niets anders dan een eufemisme voor “val maar dood”. ]

    Zeker, het kan velen niks meer schelen als grote groepen dat zouden doen. Ze maken je niet dood, maar stiekempjes toch wel, en daarna niet eens stiekem meer.

  4. Het kanteldenken…… Bij ons dienen aan het gemeenteloket ook geen folders van voorzieningen meer te staan, deze moeten worden vervangen door folders over het kanteldenken.

  5. @5

    Kanteldenken? Wat bedoelen ze daar mee? Ook niet meer dan “val maar dood”?

  6. Nieuw beleid Gemeente Hoorn dd 3-4-2012, citaat uit brief: “Tijdens dat gesprek bekijkt de consulent samen met u naar uw eigen mogelijkheden om uw hulpvraag op te lossen. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke ondersteuning vanuit uw omgeving, zoals van familie en buren…..” Er waait een frisse wind door NL, een ijsstorm.

  7. Als ik aan kanteldenken denk, denk ik aan een hele gammele klompentalibangedoogwrakconstructie waar de houtworm de boel opvreet tot de boel ineens in elkaar stort. Walla, gekanteld. ( Laat me soms even heerlijk dromen).

    We richten onze pijlen vaak op de politiek, maar het hele land is natuurlijk vergeven van lieden die dit soort achterllijke prietpraat tot beleid aan het maken is, en uit wil voeren. Hoe krijgen we die gekanteld allemaal? En liefst voordat we bedolven worden onder die rare constructie en er dood aan gaan.

  8. Hier is de sociale dienst op zijn best. Mijn buurman ging de bijstand in, hij heeft 2 ziektes die niet te genezen zijn en in het dagelijkse leven is dat vrij lastig. Hij is afgekeurd, maar moest zich wel laten herkeuren, want zijn (niet te genezen) ziektes konden best wel overgaan. Daarna kreeg hij een brief van een andere afdeling, of hij langs kon komen om te kijken of hij nog een opleiding of vrijwilligerswerk wilde doen.
    Kwam hij daar, en het eerste wat ze hem vroegen of het wel ging en of hij eventuele hulp nodig had bij het huishouden. Zo zie je maar hoe achterlijk het werkt.

  9. @#9 ik moest de eerste keer dat ik ze over “kantelen” hoorde aan Harrie Jekkers denken en schoot gelijk in de lach, maar ze waren bloedserieus.

Reacties zijn gesloten.