Regering VS dwong Haïtiaanse regering tot uurloon van 0,19 euro

Volgens door WikiLeaks gelekte documenten heeft de Amerikaanse regering de Haitiaanse president gedwongen een wetsvoorstel van 2009 in te trekken dat het minimumuurloon in de kledingindustrie zou verhogen van 24 dollarcent (0,15 euro) naar 61 dollarcent (0,45 euro).

Amerikaanse bedrijven zoals Hanes en Levi Strauss protesteerden hevig tegen deze verdriedubbeling van de lonen. Ze toonden zich wel bereid om een loonsverhoging van 7 dollarcent (0,05 euro) toe te staan.

Regering VS dwong Haïtiaanse regering tot uurloon van 0,19 (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: dewereldmorgen.be

5 gedachten over “Regering VS dwong Haïtiaanse regering tot uurloon van 0,19 euro”

 1. De witte Europese wereld, waar de VS ook bij hoort natuurlijk, zal het de Haïtianen nooit vergeven dat zij zich zelf uit de slavernij hebben vrijgevochten.

 2. Zo schandalig dat er geen woorden voor zijn.

  @ A.J van der Kluft:
  De spijker op de kop! De enige grootschalige en bovendien GESLAAGDE slavenopstand vond plaats in Haiti.
  Nota bene 44 jaar voordat Frankrijk in de rest van zijn koloniën de slavernij afschafte (en meer dan 60 jaar voordat NL hetzelfde deed).
  Ongelooflijk zuur dat de Haïtianen juist door hun heldenmoed de “wiedergutmachung” die de overige ex-koloniën als zoethoudertje kregen (wordt meestal “ontwikkelingssamenwerking” genoemd), zijn misgelopen.

  Die “armere” start zijn ze nooit te boven gekomen. Daar zorgt de “1e wereld” wel voor, want de uitbuiters zijn ook nog eens haatdragend en rancuneus!

  Hier op Curaçao hebben we ook een aantal “economische vluchtelingen” uit Haïti:
  De vreemdelingendienst doet vaak moeilijk over hun toelating: zogenaamd zouden ze “banen innemen” van locale werknemers, terwijl het algemeen bekend is dat ze meestal werk doen dat een ander “te zwaar en te vies” vindt.

 3. Integendeel Angy, ze hebben moeten betalen voor de”brutaliteit” dat ze zich vrijgevochten hebben – onder schot van de VS tot voor kort aflossen aan de Fransen. De laatste aflossing vond plaats in 1947, ja, 1947, geen tikfout.
  En toen werd de eerste vrijgekozen president afgezet en ontvoerd naar het buitenland… In 2004, nog pas gisteren dus. Om er zeker van te zijn dat dit werkkamp een werkkamp zou blijven.

 4. @AJ van der Kluft:
  Inderdaad: tussen 1825 en 1947 150 miljoen francs, naar huidige maatstaven tientallen miljarden dollars: Godgeklaagd!
  Zelfs Simon Bolivar heeft hen destijds belazerd en uitgebuit. Wat valt er dan te verwachten van USA en Europa.

  2004:Une fois encore, un massacre a eu lieu. Une fois encore les marines sont revenus, ils reviennent toujours, comme la grippe.(Eduardo Galeano: Haiti, la malédiction blanche)

  Ook hier op Curaçao lijkt men te zijn “vergeten” dat Tula (onze eigen vrijheidsstrijder tegen de slavernij) werd geadviseerd en bijgestaan door broeders uit Haïti, met name Louis Mercier.

Reacties zijn gesloten.