Referenda over autonomie in Noord-Italië

Matteo Salvini. Illustratie: Wikipeda

Bij twee referenda in de Noord-Italiaanse regio’s Veneto en Lombardije hebben de inwoners gisteren gestemd voor meer autonomie. Beide regio’s worden bestuurd door de reactionaire Lega Nord. De opkomst was overigens niet hoog. In Lombardije kwam 39% van de stemgerechtigden opdraven, in Veneto 57%. 

De regiobestuurders kunnen nu gaan onderhandelen met de centrale regering over autonomie en – vooral – minder belastingafdracht aan Rome. Volgens de Lombardische president, Roberto Maroni, zijn alle problemen in de regio zó opgelost wanneer hij minder belastinginkomsten aan Rome hoeft af te dragen.

De regio’s willen meer zeggenschap over zaken als onderwijs, immigratie en milieu. Daarnaast willen ze onafhankelijk van Rome zelfstandig economische relaties met derden aan kunnen gaan.

Of het zover komt is overigens een tweede. Onder Matteo Salvini is de Lega Nord geëvolueerd van een regionale naar een nationale partij. De partij heeft afscheid genomen van het vroegere separatisme en richt de ogen op de parlementsverkiezingen van mei 2018. Salvini hoopt na die verkiezingen een coalitie te kunnen vormen met de uit de doden opgestane Berlusconi en de neofascistische Fratelli d’Italia. De neofascisten zijn voorstanders van een sterke centrale staat en fel tégen meer regionale autonomie. Het is ook de enige partij die zich tegen de referenda over autonomie keerde. Wanneer Salvini  een coalitie wil vormen met de Fratelli d’Italia is hij gedwongen water bij de wijn te doen en de separatistische ambities op een laag pitje te zetten.

Bron: wsw.org