Proletariaat betaalt met Karl Marx

Het lijkt de ultieme vernedering: Karl Marx op een creditcard. De Sparkasse van Chemnitz koos voor die beeltenis van de in Duitsland geboren filosoof, schrijver van Das Kapital, die het einde van het kapitalisme en de triomf van de socialistische staat voorspelde.

Het gebeurt ook nog in de stad die in de communistische DDR een nieuwe naam kreeg, Karl Marx Stadt, die gebruikt werd tussen 1953 en 1990. Toen stemde de bevolking voor terugkeer van de oude naam.

Ook de Sparkasse heeft geluisterd naar de mening van zijn klanten, want die konden kiezen tussen de afbeeldingen van Marx, een paleis, een racecircuit en een kasteel op de creditcard. Marx won. Hij kreeg eenderde van de stemmen.

Volgens de Belgische krant De Standaard werd de stad na de Tweede Wereldoorlog opgetrokken als een socialistische modelstad en geldt hij nog steeds als een socialistisch bolwerk. In het centrum van de stad staat een zeven meter hoge buste van Karl Marx. Sinds het einde van het communisme bevindt de stad zich in een economische depressie en is de bevolking gekrompen met 20 procent.

Het oosten van Duitsland, de voormalige DDR, waar burgers weinig vrijheid genoten maar wel konden rekenen op een gewaarborgd inkomen en maatschappelijk welzijn, kent sinds een aantal jaren een ware golf van nostalgie naar de tijden van weleer. In een enquête in 2008 verklaarde 52 procent van de Oost-Duitsers dat ze de vrije markteconomie niet geschikt achtten. Bovendien wenste 42 procent een terugkeer naar het socialisme.

3 gedachten over “Proletariaat betaalt met Karl Marx”

  1. De lotgevallen van Chemnitz geven dem alten Karl nou niet direct ongelijk. En wat is er vernederend aan op deze manier gelijk krijgen?

Reacties zijn gesloten.