Is het hier oorlog – van oudsher een toepasselijke vraag in Nijmegen

Na Atjeh ging de Koloniale reserve zich als “geciviliseerde soldaten” gedragen. Ze zijn dan ook niet ingezet na 1945.

De Nijmeegse Vierdaagse heeft als achtergrond werving voor de Koloniale Reserve, die moest als aantrekkelijk gepresenteerd worden in die wandelpartij – en het wordt tijd dat deze koloniale wortels eens in het zonnetje gezet worden. VOC-mentaliteit, er werd waarlijk iets grootsch verricht, u kent het wel.

Is Het Hier Oorlog? (IHHO?) is een wandelclub die protesteert tegen de militaire propaganda in de Nijmeegse Vierdaagse en tegen het militarisme in het algemeen. Een derde deel van de wandelaars loopt in militair uniform, een deel daarvan met wapens, wapens bedoeld om te doden. Het is vijftig jaar geleden dat de bom op Hiroshima en Nagasaki viel. Hier hebben we gezien hoeveel een oorlog kan vernietigen. Tevens is het 50 jaar geleden dat de tweede wereldoorlog eindigde. Terwijl niemand de vijand weet te vinden, geven we nog steeds geld uit aan wapens en aan het leger. Ondertussen creperen over de hele wereld mensen van honger en armoede. Van 1979 tot 1984 liep de groep IHHO? mee in de Nijmeegse Vierdaagse net vlaggen en T-shirts met daarop de tekst “Is Het Hier Oorlog?”. Van 1984 tot 1992 organiseerde IHHO? alternatieve wandeltochten langs militaire objecten, elk jaar door een ander deel van Nederland. Vanaf 1993 zijn we weer terug in Nijmegen. We lopen in de omgeving van Nijmegen onze eigen routes, stukjes van de officiële Vierdaagse en staan met spandoeken langs de route. Allemaal om het militarisme in het algemeen en de aanwezigheid van militairen in de Nijmeegse Vierdaagse aan de kaak te stellen. Dit jaar gaan we ook weer in Nijmegen lopen.

Voorbij, voorbij – bron.
Maar wie zich geïnspireerd voelt…

1 gedachte over “Is het hier oorlog – van oudsher een toepasselijke vraag in Nijmegen”

  1. Begrijp best een vreedzaam doel maar er zijn incidenten bekend waarbij militairen werden uitgescholden die over de route liepen waar deze club stond. Er zijn zelfs spuug incidenten bekend. Ik denk niet dat je bij militairen of militairen-objecten moet staan als demostrant maar juist bij de beleidmakers in Den Haag.

Reacties zijn gesloten.