Premier Mark Rutte heeft na de aanslagen in Parijs en Brussel en na het aanrandingsincident in Keulen in speeches erna ‘onze’ waarden aangehaald. Die terminologie verhult meer dan zij duidelijk maakt. Ik geloof niet dat de waarden van Mark Rutte en mij helemaal dezelfde zijn. Hoe kan hij het dan over ‘onze’ waarden hebben?
Maar misschien bedoelde hij mij niet en had hij het over de waarden van de gemiddelde Nederlander. Nou, die zijn om te huilen. Maurice de Hond heeft er een onderzoek naar verricht.
- 82% vindt dat moskeeën moeten sluiten als daar door imams sympathieën zijn geuit over terrorisme of terroristische aanslagen.
- 67% is voor heropvoedingskampen voor leerlingen die juichen als ze horen van terroristische aanslag.
- 61% wil mensen preventief gevangen nemen die verdacht worden van sympathie voor terroristische bewegingen.
- 53% heeft geen bezwaar tegen het mogen aanhouden en fouilleren van iedereen, ook als er geen aanwijzingen zijn van een mogelijke misdaad.
Deze opvattingen zijn in ieder geval in strijd zijn met de rechtsstaat.
Nog een andere interpretatie zou kunnen zijn dat Rutte ‘onze’ waarden als gemakkelijke en korte samenvatting noemde voor internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend in de mensenrechtensfeer. Maar waarom noemt Rutte dan bijvoorbeeld het Europese mensenrechtenverdrag (EVRM) en het vluchtelingenverdrag niet expliciet? Als hij dat zou doen komt hij in de problemen. De VVD heeft in 2011 voorgesteld het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg aan banden te leggen. ‘Onze’ huidige bewindslieden minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff waren de initiatiefnemers. Open en bloot hebben deze twee duidelijk gemaakt dat hun opvattingen eveneens om te huilen zijn.
Bovendien wordt Nederland regelmatig op de vingers getikt vanwege schending van internationale humanitaire verdragen, zoals wegens het met de voeten treden van het Kinderrechtenverdrag. Nogmaals om te huilen is dat.