Ontruiming vluchtelingenkamp Calais begonnen

calais_refugee_camp_4
Illustratie: Wikipedia

De ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais is vanochtend van start gegaan. In het kamp leven tussen de 6000 en 8000 mensen. Voor het registratiecentrum in het kamp stonden vanochtend enkele honderden mensen te wachten. De bedoeling is de vluchtelingen uit het kamp na registratie over heel Frankrijk te verspreiden. Niet iedereen lijkt daaraan mee te willen werken: vannacht kwam het tot gevechten tussen de politie en groepen bewoners.

Alleen vandaag al zouden 3000 vluchtelingen met bussen afgevoerd moeten worden. Volgens Franse media is het de bedoeling dat elke 15 minuten een bus met vluchtelingen vertrekt. Over een week moet het kamp volledig ontruimd zijn.

Een aantal vluchtelingen heeft al aangegeven het tentenkamp onder geen beding te zullen verlaten, maar de eerste signalen wijzen erop dat de meerderheid van de bewoners zich neerlegt bij het onvermijdelijke. Een confrontatie met het geweldsapparaat van de staat lijkt ook een bij voorbaat kansloze onderneming te zijn. Hulporganisaties vrezen echter dat een deel van de bewoners het kamp zal verlaten – of dat al heeft gedaan – en nieuwe, kleinere tentenkampen op zal richten in de omgeving van Calais.

Een groot deel van de vluchtelingen is afkomstig uit Eritrea, veel anderen zijn afkomstig uit Soedan, twee door interne conflicten verscheurde Afrikaanse landen. De vluchtelingen proberen via de Eurotunnel Groot-Brittanië te bereiken, waar ze hopen werk en een beter leven te vinden.

Meer bij Libération

 

 

1 gedachte over “Ontruiming vluchtelingenkamp Calais begonnen”

  1. Pingback: Calais en Duinkerke, vrachtwagenchauffeurs en een petitie | Krapuul

Reacties zijn gesloten.