NOS trekt antisemitisch artikel over Soros terug

George Soros Illustratie Wikipedia Commons

De NOS heeft het vorige week gepubliceerde artikel over de Amerikaanse miljardair George Soros offline gehaald. In het artikel werd expliciet gewezen op Soros’ joodse achtergrond, in combinatie met een reeks antisemitische clichés als ‘zijn tentakels uitstrekken in de politiek’.

Onmiddellijk na plaatsing kreeg de NOS een bak kritiek over zich heen, wat ertoe leidde dat de ergste antisemitische passages werden verwijderd. Hoofdredacteur Marcel Gelauff bood wat halfslachtige excuses aan, maar wekte geen moment de indruk te begrijpen waar al die ophef op gebaseerd was.

Vandaag is blijkbaar besloten dan toch maar het artikel te verwijderen. Op de site van de NOS trekt Gelauff het boetekleed aan:

Alles overziend heb ik samen met mijn collega’s in de hoofdredactie nu besloten dit artikel terug te trekken. Zeker, voor ons besluit hebben we de tijd genomen, maar het is nogal een besluit. Ook omdat het ons beleid is dat wij geen online-publicaties terugtrekken, want het verwijderen van artikelen kan tot terechte vragen en opmerkingen leiden over transparantie. We herschrijven ons archief niet. Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt.

Maar in dit geval handelen we toch anders. Doordat we pijnlijke en kwetsende bewoordingen hadden overgenomen, er onvoldoende aan journalistieke bronvermelding is gedaan en het artikel feitelijke onjuistheden bevatte, voldeed het niet aan onze normen. Terugkijkend concluderen we ook dat we sneller en uitgesprokener afstand hadden moeten nemen van het artikel en dat eerder inzichtelijk hadden moeten maken.

Uiteraard kan het antisemitische complotgilde zich niet vinden in dit besluit: