Nieuw! Nepjournalistiek in de volle breedte

De afgelopen dagen hield de FIFA Nederland in haar greep, een welkome afwisseling van al het gedoe rond vluchtelingen, asielzoekers, geld en al dan niet vermeende eigenschappen van al dan niet echte Nederlanders. Er waren wat kleinere oprispingen over de EU, de banken en over ‘racisme van antiracisten’, het laatste trendy dingetje van uiterst conservatief Nederland. Maar de laatste corruptieschandalen van de FIFA knagen pas echt aan de wortels van onze culturele identiteit: voetballen. Decennialang werd de corruptie in de voetbalindustrie namelijk gedoogd, want ja, het is voetballen en voetballen is belangrijk. Zo belangrijk dat soms “het nieuws van alle kanten” van de staatsomroep vooral door het wel en wee van voetbalpraktiserend en -minnend Nederland in beslag wordt genomen. Zelfs het opstappen van een trainer bij een club ergens in Noord-Engeland haalt hier het voorpaginanieuws.

Wat ook steeds meer opgang maakt in de media is het over jezelf hebben. Vroeger had je zuilen dus was het gemakkelijk om het niet over jezelf te hebben. Tegenwoordig worden dagelijks uren en pagina’s gevuld met journalisten en min of meer bekende Nederlanders die het over zichzelf of elkaar hebben en ontzettend graag hun mening willen delen met het nieuwsgierige publiek. Het televisieaanbod verwordt langzaam tot een langgerekte selfie waarbij zelfs de lengte van een selfiestick voldoende inhoud is voor een zesdelige serie. Daartussen zitten dan reclames met riedeltjes en beelden die je kent van de programma’s tussen de reclames door. Alles loopt in elkaar over in een apparaat vol hedonisme en bijbehorende schnabbels, met als gevolg dat je jezelf als toeschouwer pijnigt wanneer je geen verzekering voor hogeropgeleide consumenten afsluit. Zelfs een piepje heeft tegenwoordig nieuwswaarde en veel piepjes betekent dat er toch echt iets aan de hand is.

In ander, minder prominent nieuws zijn er lichte verschuivingen in journalistiek Nederland. Esther Voet volgt Annabel Nanninga op als adjunct-hoofdredacteur van de journalistieke exclave en betaalsite Jalta. Voet is tot 1 juni nog directeur van het CIDI. Liefhebbers en aanhangers van Jalta zijn heel erg blij met de benoeming. Voet zocht weer een uitdaging, conservatief Nederland feliciteert haar met de benoeming. Ze wil ook over andere zaken dan Israël en het Midden-Oosten schrijven. Ze heeft veel ervaring in het redigeren van roddels, werkte als rechterhand van Henk van der Meijden voor zijn Privé-bijlage van de Telegraaf en was enkele jaren verslaggever voor Story. Allemaal garanties voor een inhoudelijk sterke bijdrage. Wij van Krapuul, het “afvoerputje van het Internet”, “extreemlinkse antisemieten” èn “nazi’s” — tegenwoordig kun je alles combineren onder de noemer vrijheid van meningsuiting — kijken natuurlijk reikhalzend uit naar het nieuwe journalistieke elan dat Jalta ons gaat bieden.

Jalta werd tot nu toe gevuld met politieke standpunten, pseudo-wetenschap en vooral heel veel meningen. Je zou bijna denken dat het een online opinieblad is, maar dan zonder de last van gedegen wetenschappelijk of journalistiek onderzoek. Onderzoeksjournalistiek zul je er niet tegenkomen. De vraag is of dat met Voet ook zal veranderen. De adjunct-redacteur tot nu toe, Nanninga, schreef vooral korte ditjes en datjes rond persoonlijke ergernissen over mensen die niet zijn zoals zijzelf en intimi. De chef verslaggeving Bart Schut schrijft een paar keer per maand een opiniestuk over een fenomeen dat volgens ingewijden eigenlijk een taboe is. Zoals dat GroenLinks en D66 antisemitisch zijn, omdat die de overbodige motie van de rechtsextremist Joram van Klaveren (vh. PVV) niet steunden, die niet-bestaande subsidies aan antisemitische organisaties wil verbieden. In een eerdere presentatie doelde hij daarmee op organisaties als Human Rights Watch die kritisch zijn op Israël, dus antisemitisch zijn in de wereld van Jalta en de PVV en dergelijke. Daarom staat Jalta boordevol met wat ze zelf noemen ‘islamkritiek’, omdat je dat in Nederland zelden tot nooit hoort. Als je het daarmee niet eens bent krijg je een block!

De hoofdredacteur van Jalta blijft voormalig Sarah Palin-ZZP’er Joshua Livestro. Jalta is einde zomer vorig jaar gestart als het zoveelste rechtse antwoord op al die linkse media en de facto de premium versie van Livestro’s De Dagelijkse Standaard. Het resultaat op Jalta tot nu toe is een verzameling artikelen over wat er mis is met islam, moslims en allochtonen, wat er mis is met de EU en immigratie, wat er mis is met links en regelmatige culturele uit-tips. Die artikelen kosten geld, tenzij je een linkje opent van een abonnee die het artikel deelt via social media. Er is dan ook geen werkelijk nieuws, behalve de stand van het tellen van hoofddoekjes of negatieve berichten over niet-blanken, die actievoeren voor recht en tegen onrecht, wat dan gezien wordt als ondankbaarheid want niet-blanken zijn hier natuurlijk te gast. Er zal weinig inhoudelijk veranderen. Voets eerste optreden in haar nieuwe hoedanigheid was bij het radioprogramma Dit is de dag van de EO, waar ze PvdA en D66 het kwalijk nam dat ze niet de overbodige motie van Van Klaveren steunden. Schut werkt ondertussen al aan een lijstje van personen die volgens hem antisemitisch reageren op Voets benoeming. Grote kans dat Jalta ook met een rubriek over voetballen komt, want dan hoor je er pas echt bij.

2 gedachten over “Nieuw! Nepjournalistiek in de volle breedte”

  1. Pingback: Ook voor Jorritsma gaat de kruik te water tot ze barst | Krapuul

  2. Pingback: Bandbreedte | wltrrr

Reacties zijn gesloten.