Mélenchon begint aan inhaalrace bij Franse presidentsverkiezingen

220px-Jean-Luc_Mélenchon_(Place_au_Peuple)_001_(redécoupé)
Jean-Luc Mélenchon Foto: Wikipedia

De linkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon is in de opiniepeilingen bezig aan een opmerkelijke inhaalrace. Tot voor kort stond Mélenchon nog op grote achterstand van de conservatieve Fillon, de fascistische Le Pen en de “centristische” Macron, maar inmiddels is hij Fillon voorbij gestreefd in de peilingen en begint hij Le Pen en Macron in zicht te krijgen.  Mélenchon – een geducht debater – heeft de opmars in de peilingen vooral te danken aan zijn optreden tijdens verkiezingsdebatten, waarin hij volgens vriend en vijand van alle kandidaten met afstand de sterkste indruk maakte.

Mélenchon zou volgens diverse polls op 19% van de stemmen kunnen rekenen. Daarmee staat hij nog steeds op ruime afstand van Macron en Le Pen die beiden op 24% staan, maar hij is er in geslaagd binnen het tijdsbestek van een week zijn achterstand meer dan te halveren. Fillon – die geplaagd wordt door corruptieschandalen – komt niet verder dan 17%.

Mélenchon wil de economie oppeppen met een investeringsplan van ruim 100 miljard euro. Daarnaast wil hij de werkweek verkorten tot 32 uur. De EU moet volgens de linkse kandidaat grondig hervormd worden en de NAVO moet het – als het aan Mélenchon ligt – voortaan maar zonder de Fransen zien te redden.

Vooral onder jongeren is Mélenchon buitengewoon populair, een verschijnsel dat we eerder zagen bij ‘authentieke’  linkse politici als Bernie Sanders en Jeremy Corbyn. Evenals in Nederland, de VS en Groot-Brittanië zijn het vooral de jongeren die in Frankrijk  hard geraakt zijn door het gewetenloze bezuinigingsbeleid dat sinds de crisis van 2008 overal in het Westen gevoerd wordt. Wat je verder ook van Sanders en Mélenchon mag vinden: hun populariteit toont aan dat er links van de traditionele sociaal-democratie flink wat politieke ruimte bestaat.

1 gedachte over “Mélenchon begint aan inhaalrace bij Franse presidentsverkiezingen”

  1. Pingback: Links bij Marianne blijft te Frans | Krapuul

Reacties zijn gesloten.