Massamoordenaar Florida had mogelijk antisemitische motieven

Mugshot van Cruz. Foto: Wikipedia

Nikolas Cruz, de man die twee weken geleden op een middelbare school in Parkland, Florida 17 mensen doodschoot had hakenkruizen gekerfd in de munitiemagazijnen die hij bij zich droeg. 

Dat Cruz er extreemrechtse sympathieën op nahield was al eerder bekend. In eerste instantie werd ook geclaimd dat Cruz lid zou zijn geweest van een extreemrechtse militie, maar die berichten bleken later onjuist te zijn. In een groepschat op Instagram verklaarde Cruz dat hij “jews, niggers, immigrants” haatte, dat hij met plezier Mexicanen dood zou schieten en dat zwarte mensen in de ketenen geslagen dienden te worden.

In dat verband is het opmerkelijk dat één aspect van Cruz’ daad onderbelicht blijft. Dean Obeidallah wijst bij The Daily Beast op het sterk joodse karakter van de school in Parkland. Niet minder dan 40% van de leerlingen op de school is van joodse komaf. Van de 17 slachtoffers waren er tenminste 6 joods. Cruz was heilig overtuigd van het bestaan van een Joodse samenzwering gericht op de ‘vernietiging van het witte ras’, een populair thema in extreemrechtse kringen. Bovendien koos hij tijdens de slachting in Parkland heel specifiek een klas tot doelwit waar les werd gegeven over de Holocaust. Cruz heeft op de school gezeten en wist dus precies waar hij moest zijn. Opmerkelijk: in de bovengenoemde chatroom beweerde Cruz dat zijn eigenlijke moeder (hij is opgegroeid in een peetgezin) joods was. Om er aan toe te voegen dat hij blij was haar nooit ontmoet te hebben.