Lyon: fascisten verjaagd uit demo Gele Hesjes

In Frankrijk gaan de Gele Hesjes nog steeds elke zaterdag de straat om te protesteren tegen het beleid van president Macron. Het aantal deelnemers neemt elke zaterdag af en het lijkt er sterk op dat vooral radicaal-links en extreemrechts de moed er nog inhouden. Uiteraard zijn beide fracties het over zo ongeveer alles volstrekt oneens – behalve dat Macron op moet stappen – en gisteren gebeurde dan ook het onvermijdelijke: in Lyon men ging elkaar te lijf.

Eerder op de dag was een groep fascisten uit de demo gegooid (waarvoor hulde). Later op de dag kwamen de fasco’s terug, mét versterking. Het resultaat was hetzelfde: ze werden wéér van straat gejaagd (nogmaals hulde).


Minder leuk – of eigenlijk gewoon stompzinnig – was het optreden van een aantal Gele Hesjes in Parijs:


En al helemáál niet leuk was een incident in Parijs waarbij een betoger een hand kwijtraakte. Naar het schijnt pakte de man een traangasgranaat van het type GLI-F4 op en probeerde die terug te gooien naar de politie, al zijn er ook berichten dat hij werd geraakt door een flitsgranaat van de politie. Het projectiel ontplofte in zijn hand. De GLI-F4 bestaat uit 10 gram CS en 25 gram TNT. Het gebruik kan leiden tot zware verwondingen en is in Nederland verboden. Frankrijk is het enige Europese land waar dit type traangasgranaat door de politie gebruikt wordt. Niet zo slim zo’n granaat op te pakken, maar het is natuurlijk schandalig dat dergelijke wapens ingezet worden tegen de burgerbevolking.