Liever terug naar de Middeleeuwen?

Bekruipt u ook wel eens het gevoel dat u terecht bent gekomen in een periode in de geschiedenis die pas over vijfhonderd jaar echt te begrijpen is? Zoveel te meer informatie ik tot mij neem, zoveel te onbegrijpelijker ik het vind. Zelfs de meest geleerde koppen spreken elkaar tegen.

Dat zegt de Brabantse journalist Jan de Vries, die constateert:

Ik zou natuurlijk al die informatie kunnen negeren maar probeer als journalist maar eens bij het nieuws weg te blijven. Het is zo langzamerhand net als met heroïneverslaving. Ik moet elke dag mijn shot euro-ellende hebben.

Op zijn weblog veronderstelt hij dat het er in de Middeleeuwen veel rustiger aan toe ging.

Europa verandert regelmatig, maar jij werkt lekker dag in dag uit op je landje en af en toe komt er een ridder langs die een deel van de oogst mee neemt voor de graaf die op dat moment eigenaar van dat landje is.
Ondertussen slaan koningen en hun vazallen op verre slagvelden elkaar de hersens in, maar daar merk jij helemaal niks van. Het enige getwitter dat jij kent zijn de veldleeuweriken.

Totdat op een dag de inzamelridder vertelt dat jouw wintertarwe niet meer naar hertog Adolf gaat maar naar de nieuwe baas: graaf Arnoud de Eerste.

En dat jij dan zegt: zo dat is nog eens nieuws maar verder je schouders ophaalt, want het zal jou een worst zijn. Maar dat je nog wel even heel bijdehand aan die ridder vraagt: hoe weet jij nou dat dat de Eerste is?

1 gedachte over “Liever terug naar de Middeleeuwen?”

  1. Naar mijn mening leven we opnieuw in de middeleeuwen hoe technisch dan ook !
    Ziekenfonds directeuren gebruiken het woord luie loonslaven! Zijn meer bezig met hun eigen zakken te vullen dan hun klanten gerechtvaardigde hulp te verlenen, en schromen er niet voor om bedrijfsartsen te belonen wanneer die het aantal ziekmeldingen en de kosten die daarmee verbonden zijn weet terug te dringen!
    Bestuurders en managers beulen hun personeel ! Mensen die door omstandigheden niet meer rond kunnen komen worden gehoond en aan hun lot overgelaten en behandeld als melaatsen
    Je bent niet meer baas over je eigen gezondheid werk woning of vrije tijd
    Alles wordt voor je bepaalt wil je voor jezelf opkomen dan wordt je tegengewerkt of beboet of opgesloten Dit alles in ogenschouw genomen denk ik Middeleeuwse praktijken
    Alleen het lichamelijk martelen ontbreekt nog ….
    Hoewel moeten werken terwijl je lichaam protesteert
    is dat ook niet een vorm van martelen ?
    Ook leven Euro ambtenaren in een romeins lusthoff op kosten van het echt werkende volk

    Middeleeuwse praktijken dus

    M Saathoff

Reacties zijn gesloten.