Leider Amerikaanse nazi-terreurorganisatie verdwijnt achter de tralies

Kaleb Cole, één van de leiders van de naziterreurorganisatie Atomwaffen Division, verdwijnt voor zeven jaar achter de tralies. 

De rechtbank in Washington achtte bewezen dat Cole samen met anderen had geprobeerd journalisten en advocaten te intimideren door hen dreigmails te sturen en posters met bedreigingen op hun woning te plakken. De meeste slachtoffers waren – verrassing, verrassing – Joods of mensen van kleur. Cole had de posters met de tekst “je hebt bezoek gehad van je lokale nazi’s” persoonlijk gefabriceerd.

In de rechtbank getuigden de slachtoffers hoe de bedreigingen hun leven hadden beïnvloed. Sommigen verhuisden, anderen schaften een vuurwapen aan of namen ontslag als journalist.

Atomwaffen Division trad in 2015 voor het eerst naar buiten in Florida. Ze streeft naar een apocalyptische rassenoorlog, waarbij de leden uiteraard hopen aan de winnende kant te staan. Ze komt voort uit het inmiddels verboden forum Iron March, waarvan het motto weinig aan de verbeelding overliet:  “Gas The Kikes! Race War Now! 1488! Boots on the ground!“ (“Vergas de Joden! Rassenoorlog nu! 1488! Laarzen aan de grond!”).  Sinds 2017 heeft de groep tenminste vijf mensen vermoord.

Nadat in maart 2020 een aantal leden van Atomwaffen Division door FBI en politie van het bed werd gelicht, werd de organisatie op papier ontbonden. In feite ging men onder de naam “Nationaal Socialistische Orde” gewoon verder waar men gebleven was. Ook Europa kent een afdeling van Atomwaffen Division. Die opereert nog steeds onder de oude naam. De Europese afdeling heeft naar schatting 35 leden.

Bron: Amerikaanse Ministerie van Justitie

Uitgelichte afbeelding: Von Bundesarchiv, Bild 183-H1215-503-009 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5433927