Labour’s nieuwe antisemitismerichtlijn: kritiek op Israel is niet langer taboe

De leiding van de Britse Labour partij heeft ongeveer een week geleden een nieuwe ”Leidraad” aangaande antisemitisme aangenomen en – verrassing, verrassing – de achtergronden van de crisis rond het vermeende antisemitisme waar de Britse socialistische partij aan zou lijden, zijn daarmee meteen wat duidelijker geworden.

De partij nam de definitie over van de ”International Holocaust Remembrance Alliance” (IHRA ) die Nederland ook zou moeten aanvaarden volgens het CIDI en rechtse Israelfanaten, maar liet de punten die kritiek op Israel problematisch maken (en de definitie volgens ondermeer de Nederlandse regering onbruikbaar maken) weg. Uit de reacties kan je nu opmaken waar het gezeur in Labour al die tijd over ging. Rechts en het Joodse establishment zijn razend. Links en progressieve Joodse organisaties zijn opgelucht.

Wat het establishment betreft: De voorzitter van de ”Board of Deputies” (de leiders van de Joodse Gemeente), Marie van der Zyl, en Jonathan Goldstein, de voorzitter van de ”Jewish Leadership Council” zeiden in een gekrenkte reactie dat het ”aan de Joden is zelf te bepalen wat antisemitisme is”. Zij merken op dat de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk de definitie van de ”International Holocaust Remembrance Alliance” (IHRA) volledig heeft overgenomen en dat de Britse regering dat ook gedaan heeft, evenals ”the Welsh Assembly, het Schotse parlement, 124 plaatselijke organisaties en ”talloze regeringen overal er wereld”. Maar Labour deed dat dus niet. Volgens Van der Zyl en Goldstein is dat het onbegrijpelijk en laat Labour zo het weinige vertrouwen nog dat ”de Britse Joden hebben in de oprechte wil van Labour om het antisemitisme in de partij aan te pakken nog verder afbrokkelen”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist