Klassenjustitie in Nederland? Welnee, joh!

Het OM eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen de oud-rechter Hans Westenberg en twee maanden tegen Pieter Kalbfleisch met een proeftijd van twee jaar, plus een maximale werkstraf van 240 uur. Ze worden verdacht van meineed in de langlopende Chipsholzaak. (NRC)

Volgens mij krijg je als gewoon burger, dus als je geen rechter bent, een gevangenisstraf als je meineed pleegt, of kijk ik teveel film?

2 gedachten over “Klassenjustitie in Nederland? Welnee, joh!”

 1. Het valt wel mee hoor, even opgezocht:
  “Wet(boek): Strafrecht BES
  Artikel: 213
  Omschrijving:

  Hij die in de gevallen waarin een wettelijk voorschrift eene verklaring onder eede vordert of daaraan rechtsgevolgen verbindt, mondeling of schriftelijk, persoonlijk of door een bijzonder daartoe gemachtigde, opzettelijk eene valsche verklaring onder eede aflegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren.

  Indien de valsche verklaring onder eede is afgelegd in eene strafzaak ten nadeele van den beklaagde of verdachte, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren.

  Met den eed staat gelijk de belofte of bevestiging, die krachtens de wet voor den eed in de plaats treedt.

  Ontzetting van de in artikel 32, N°. 1–4, vermelde rechten kan worden uitgesproken.”

  Er is ook nog sprake van een boete in de 4e categorie.
  Dit is een bedrag € 19.500,00
  En iedereen begrijpt dat een rechter dat niet betalen kan.
  Een straf van 240 uur a 200 euro, toch het gemiddelde uurloon van een jurist moet dus genoeg zijn.
  En nou niet zeuren: Rechters hebben een voorbeeld functie.
  Dat hebben ze ook.
  Ze laten ons in gedrag en strafmaat zien hoe het niet moet.

 2. Dit is overduidelijk het met twee maten meten .En wie nu nog de gedachte heeft dat er geen klasse justitie bestaat ,mag lekker verder dromen . Raar he iemand die een waxine lichtje gooit word meteen vastgezet ,voor enige tijd .En deze heren ,omdat zeongeacht hetgeen gepleegd is er vanaf komen met een zeer lage straf .Enkel en alleen omdat zij justitie vertegenwoordiden .Het lijkt mij dat dan juist een voorbeeld gesteld had moeten worden .Maar de weegschaal van vrouwe justitia slaat vaker door aan de verkeerde kant

Reacties zijn gesloten.