9 gedachten over “Kijk, zo goed werkt een cordon sanitaire”

 1. Om dit te voorkomen heeft de geachte afgevaardigde Wilders in zijn oneindige wijsheid dan ook besloten dat zijn genootschap geen leden mag hebben.

 2. In tegenstelling tot wat altijd beweerd werd, waren de argumenten voor het cordon perfect democratisch verantwoord. In Vlaanderen hebben alle democratische partijen, over alle andere verschilpunten heen, de fundamentele grondvoorwaarden voor een liberale democratie consequent gehanteerd.

 3. @2 Inderdaad. Het lacherige sfeertje dat in Nederland ontstaat zodra het over de Belgische politiek gaat, slaat nergens op. Al is het misschien wel wat te vroeg het Vlaams Belang definitief af te schrijven.

 4. Een (niet de enige) factor is ook wel de opkomst van het NV-a. Een conservatieve partij, ontstaan uit een van de brokstukken van wijlen de Volksunie, die een eng soort Vlaams nationalisme praktiseert.

 5. Volgens mij kon de N-VA (mede) zo groot worden wegens de groeiende ongeloofwaardigheid van het VB. Vermoedelijk zou het VB zelfs mét machtsdeelname op termijn uit elkaar gevallen zijn wegens intern gekrakeel over en door het autoritaire leiderschap van een paar pipo’s en de noodzaak om binnen een democratische besluitvorming te onderhandelen en compromissen te sluiten.

 6. Huib Schreef:

  Een (niet de enige) factor is ook wel de opkomst van het NV-a. Een conservatieve partij, ontstaan uit een van de brokstukken van wijlen de Volksunie, die een eng soort Vlaams nationalisme praktiseert.

  Mogen wij in Nederland ook op hopen , een fragmentatie van eng rechts …
  We mogen volgens de regels Wilders niets toewensen , dus hopen we dat Wilders de liefde van zijn leven vind in een van zijn bodyguards en zich samen met die persoon terugtrekt in Gay Kibboets “de roze davidster ” .. waarna De Mos , Brinkman en Bosma voor de macht gaan en we met 3 elkaar bevechtende partijtjes zitten die alledrie claimen de echte ware opvolger van de PVV te zijn De DVV ( Democraten voor Vrijheid ) de EPVV ( Echte Partij voor de Vrijheid ) en Bosma’s PVV ( Groen Rechts van Fleur Agema haalde de kiesdrempel niet )

 7. Ik vind de N-VA niet veel beter dan Vlaams Belang. Het cordon sanitaire heeft er alleen voor gezorgd dat iemand anders met de ideeën van VB aan de haal is gegaan, toen een partij heeft opgericht die net ietsiepietsie gematigder is. EN HOPPA!!! Regeringsdeelname staat dichtbij.

 8. @Rolf
  Juist, maar als ze nog lang tegen trekken gaan ze zich hun zo begeerde regeringsdeelname zelf door de neus laten boren.

Reacties zijn gesloten.