Als de keuze tussen de JSF is of opoe, wie zal dan een ogenblik aarzelen?

Wat een tijden, waarin ik in extenso ausgerechnet De Telegraaf citeer:

Wat doen we met onze ouderen? Iedereen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar wat als dat niet meer lukt? Nu is daarvoor het verzorgingstehuis, maar daarop wordt de komende jaren flink bezuinigd. De tijd dat er steeds maar meer hulpverlening werd vergoed als bijzondere ziektekosten, is definitief voorbij.

Het kabinet wil meer dan drie miljard bezuinigen op de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz). Het is een van de grootste ingrepen in het regeerakkoord, en een harde breuk met een periode van veertig jaar uitdijende verzorgingsstaat.

Dat was een tijd van bloeiende welvaart, overvloedig aangevuld met aardgasbaten. Samen met Zweden geven we wereldwijd het meeste uit aan langdurige zorg, per inwoner drie keer zoveel als Duitsland. Maar nu de vergrijzing doorzet, is het stelsel onhoudbaar.

“Nu de vergrijzing doorzet”. Hoe was deze te stuiten? Door middel van het organiseren van speciale verkeersongelukken? Een weidelijk afschot? Met terpentijn en een vleugje rattevenijn en een gesloten keukengordijn?

Wat een zegen evengoed dat de partij van Willem Drees hier over gaat.

4 gedachten over “Als de keuze tussen de JSF is of opoe, wie zal dan een ogenblik aarzelen?”

  1. “Nu de vergrijzing doorzet”. Hoe was deze te stuiten? Door middel van het organiseren van speciale verkeersongelukken? Een weidelijk afschot? Met terpentijn en een vleugje rattevenijn en een gesloten keukengordijn?”
    Dit is wel heel cru, kan feestelijker, maak bij feestjes in bejaardenhuizen de eiersalades en garnalencocktails 14 dagen van tevoren klaar, in een normaal keukenkastje bewaren, en zie onze bejaarden gaan feestend ten onder.

  2. geef iedereen boven de 50 jaar vrijstelling van betaling van accijns op tabak, alcohol en brandstof.

  3. Indien deze coalitie doorgaat op de ingeslagen weg omtrend het ordinair bezuinigen op ouderen is de vergrijzing snel opgelost .en daarna volgen de rest van de door bruin 2 geziene nutelozen .

  4. Kijk, je moet in deze situatie zeker met nieuwe oplossingen komen.

    De eerste regel van het bedrijfsleven (neoliberaal) in tijden van crisis is – onrendabele bedrijfstakken moet je verplicht afstoten en grote investeringen moet je uitstellen of schrappen.

    Indien je deze crisis regel wil toepassen lijkt me voor de hand loggend dat de JSF wordt geschrapt wat directe besparing van 40-50 miljard betekent. Iedereen weet inmiddels dat de JSF is zo waanzinnig duur geworden dat hij ongeveer gadziljon euro per stuk gaat kosten. Nu kan je nog er van afstappen.

    Ten tweede maak je van je zwake punt een export product: Bijvoorbeeld onze bejaarden naar Afghanistan exporteren en kijken of de Taliban een betere oplossing voor hun in petto hebben. Belangrijkste punt – hebben we niets ermee te maken en hebben we geen verantwoordelijkheid meer ervoor. Super neoliberale politiek, hè?

Reacties zijn gesloten.