Je zou op zijn minst toch kunnen luisteren naar Haneen Zoabi?

Haneen_Zouabi,19_Feb._2012Gisteren vond in Amsterdam de herdenking van de Kristallnacht plaats, die verschrikkelijke nacht van 9 op 10 november 1938, die zowel een apotheose was als ook een vreselijk begin van iets nog veel ergers. Op deze avond van herdenking, op deze avond van ‘nooit weer’, was er een gast uitgenodigd. Deze gast was mevrouw Haneen Zoabi, een Palestijns lid van de Knesset in Israël. Zij is dus een parlementariër. Onthoudt dit even!

Deze vrouw hield een vlammende speech (gepost 9-11-2015 in de morgen) over het lot van de Palestijnen op dit moment in Israël, dit tot groot ongenoegen van een 20-tal mensen die zichzelf Wachters noemen, deze Wachters zijn christenen die een keer in Jeruzalem zijn geweest en nu fanatieke hoeders van Israël. Als ik lees wat ze schrijven, kan ik dat niet rijmen met christelijke verdraagzaamheid, of het bestrijden van onrecht, tegen wie dan ook. Ik vind het heel eng, wat ik daar lees.

Mevrouw Zoabi stelt dat wat de Palestijnen sinds 1948 meemaken, steeds erger wordt en dit te vergelijken is met wat de Joden mee moesten maken in de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat uitsluiting op afkomst, of geloof plaats vindt. Dat Joden die hun geschiedenis met zich mee dragen, zich daar over af moeten vragen of ze niet hetzelfde doen als de Nazi-Duitsers deden.

Ik vind dat iemand dit aan de orde mag stellen en als je het daar niet mee eens bent, dan ga je het gesprek aan. Dan ga je niet op een hoorn staan blazen en draai je je ook niet om en steekt je vingers in je oren, de Wachters wel. Ook doe je geen aangifte van zaaien van haat, zoals het Federatief Joods Nederland (een hele kleine organisatie, met een handvol leden, letterlijk, dit is absoluut geen federatie van enkele organisaties).

Ik wil even terug komen op het feit dat mevrouw Zoabi parlementariër is. Volgens mij zegt zij niets dat haat zaait. Zij stelt een situatie aan de orde en vraagt of de wereld daar naar wil kijken. Op een beschaafde manier. Zij geeft voorbeelden die gecontroleerd kunnen worden. Als zij zou staan te liegen, dan is dat zo na te gaan.

Zij zegt niet dat Joden een achterlijk geloof aanhangen, zij zegt niet dat de Israëliërs testosteronbommen zijn, die dochters, moeders, zusters en vrouwen komen verkrachten. Dat de orthodoxe vrouwen die een pruik dragen, een kopvod dragen waar belasting over geheven moet worden. Dat ze de wereld willen veroveren met hun baarmoeders. Dat zij ze massaal wil deporteren. Dat zij er voor gaat zorgen dat er minder Joden cq Israëli’s komen. Dit heeft zij allemaal niet gezegd. Er is een Nederlandse parlementariër die dat allemaal wel heeft gezegd over moslims en Marokkanen, dit en nog veel meer. Hij zal hopelijk ooit voor de rechter verantwoording moeten afleggen, en dat vind ik volkomen terecht.

1 gedachte over “Je zou op zijn minst toch kunnen luisteren naar Haneen Zoabi?”

  1. Geweldige speech van een mooie, warmhartige en bovenal bijzonder moedige vrouw die het nodige te verduren krijgt in de Knesset en allerhande valse beschuldigingen naar haar hoofd geslingerd krijgt. Er is niets, maar dan ook werkelijk niets wat haar ten laste kan worden gelegd. Eberhart van der Laan en het OM hebben teveel geluisterd naar de zionistische fascisten in de plaats van zelf te onderzoeken of Haneen Zoabi zich ooit schuldig heeft gemaakt aan het gebruiken van teksten die niet door de beugel kunnen. Met haar geweldige speech heeft Haneen Zoabi Van der Laan en de zijnen prachtig op hun nummer gezet.

Reacties zijn gesloten.