Jabhat al-Nusra gaat zich afscheiden van Al Qaeda

Al-Nusra_Front_battalion,_Syria
al-Nusra bataljon in Syrië. Foto: Wikipedia.

Het Syrische Jabhat al-Nusra (JN) staat volgens bronnen binnen de beweging op het punt zich af te scheiden van Al Qaeda. Volgens Arabische media zou de leider van de groep, Abu Mohammad Al Golani, later vandaag in het openbaar verschijnen om de breuk aan te kondigen. Eerder dit jaar gaf Ayman al-Zawahiri, de leider van AQ, JN al toestemming zich los te maken van de moederorganisatie. De groep zou de naam willen veranderen in Jabhet Fateh al-Sham.

Geruchten dat de breuk aanstaande is circuleren al sinds de goed ingevoerde journalist Charles Lister afgelopen zaterdag tweette dat de Shura Raad – het hoogste besluitvormende orgaan binnen JN – besloten zou hebben op korte termijn met AQ te breken.

JN probeert zichzelf al enige tijd te profileren als een “redelijk” en minder gewelddadig alternatief voor ISIS. JN is daadwerkelijk diplomatieker en aanmerkelijk minder sektarisch dan ISIS, maar uiteindelijk niet minder reactionair en gewelddadig. In tegenstelling tot ISIS is ze in de strijd tegen Assad bereid (tijdelijke) bondgenootschappen te sluiten, wat één van de redenen is dat Nusra één van de meest succesvolle oppositionele groepen in Syrië is.

De breuk met AQ wordt niet ingegeven door ideologische overwegingen, maar is puur strategisch: de associatie met AQ is inmiddels voor JN politiek een blok aan het been. Sommige waarnemers denken dat JN op termijn een veel gevaarlijker organisatie is dan ISIS, juist omdat ze zoveel strategischer en diplomatieker optreedt. De lange termijn doelen van AQ zal de nieuwe organisatie ongetwijfeld gewoon blijven onderschrijven.

Al met al lijkt het me een nogal doorzichtige move om bij de VS in het gevlei te komen of althans te voorkomen dat de VS zich ná ISIS op JN zal richten.

Bron: Middle East Eye

1 gedachte over “Jabhat al-Nusra gaat zich afscheiden van Al Qaeda”

  1. Pingback: Jabhat al-Nusra splitst zich af van Al Qaeda | Krapuul

Reacties zijn gesloten.