Italiaanse rechter veroordeelt vriendje Wilders wegens racisme

Een Italiaanse rechter heeft de Italiaanse Europarlementariër Mario Borghezio tot een schadevergoeding van 50.000 euro veroordeeld. Daarnaast kreeg hij een boete van 1000 euro wegens laster. Borghezio, die namens de fascistische Lega Nord zitting heeft in het Europees Parlement, moet de schadevergoeding betalen  aan Cécile Kyenge, de voormalige Minister van Integratie. 

180px-Kashetu_kyeng_cecile
Cécile Kyenge

Kyenge was de eerste zwarte Italiaanse minister en kreeg dus een ongelofelijke hoeveelheid racistische bagger over zich uitgestort. Borghezio liep daarbij voorop. Zo verklaarde hij in 2013 in een interview met Radio 24: “Afrikanen zijn anders. Ze behoren tot een etniciteit die radicaal verschilt van de onze. Ze hebben geen goede genen geproduceerd”.  En passant beschuldigde Borghezio de in Kongo geboren Kyenge ervan dat ze “haar stamtradities aan ons op wil leggen”.

Volgens de rechtbank kunnen racistische opmerkingen nooit deel uitmaken van het politieke discours. Het zijn strafbare feiten, geen “meningen”.

Borghezio veroorzaakte al eerder opschudding door zijn sympathie uit te spreken voor de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, een sympathie die in rechtse kringen – ook in Nederland – breed gedeeld wordt. Na zijn liefdesverklaring aan Breivik werd Borghezio door de Lega Nord in eerste instantie geschorst. Toen de ophef wat geluwd was, werd die schorsing stilletjes weer ongedaan gemaakt.

Bron: Al Jazeera