Vandaag bleek uit onderzoek van het Instituut voor Informatierecht dat gebruikers van clouddiensten een groter risico lopen dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse opsporingsdiensten hebben toegang tot die gegevens. (NOS)
Terecht vragen de SP Tweede Kamerleden Gesthuizen en Van Bommel om opheldering. Zonder dat je het weet zit de Amerikaanse veiligheidsdienst, opsporingsdienst of wat voor paranoïde organisatie daar je gegevens te bekijken. Is dat erg? Is dat niet voor een goed doel? Ja dat willen ze ons doen geloven, maar ik vertrouw ze voor geen cent. Er heersen daar zulke vreemde ideeën over van alles en nog wat, dat ik ze liever niet in mijn gegevens heb (zit dan ook niet in een cloud).
Dat de Amerikanen denken het recht te hebben om alles maar te kunnen doen, overal, maar dat anderen, die hetzelfde willen doen, dan gelijk van vijandigheden worden beticht, laat precies mijn punt zien. Want dan is het ineens allemaal gevoelige informatie. Obelix had het altijd over ‘Rare jongens die Romeinen’, nou ik vind die Amerikanen rare jongens. Beetje hoog in de bol en ook nog uitermate arrogant.
Het meest schokkende aan dit hele verhaal vond ik, dat het een heus onderzoek benodigde, om uit te vinden, wat iedereen eigenlijk al lang hoort te weten. Zoiets als “van wiens server U eet, wiens land/wet U eert”. En dat geldt dus niet alleen voor cloud diensten, maar dat terzijde…
Kamervragen? Ik weet echt niet, of dat nu echt nodig is.
Het opslaan van gegevens buiten je eigen computer gaat “de toekomst” worden, heeft men bedacht bij Windows en andere Groorgrutters.
Je hebt dan zelf een klein dingetje, en alles gaat ergens naar toe, centraal, heb je zelf niets meer nodig van schijven enzo.
O, wat hándig toch allemaal. Heerlijke nieuwe wereld.
Natuurlijk is dit een kenmerk van de “heerlijke nieuwe wereld”, maar zoals wel vaker is het niet eens zozeer de snoodheid van bedrijven en staten, maar de welhaast onvoorstelbare naïviteit van de eindgebruiker, die dit mogelijk maakt. Diensten in de cloud vereisen volgens mij, dat een eindgebruiker zich afvraagt, waar hij of zij aan begint. Goede (zelf)voorlichting zal er dan toe leiden, dat hij of zij alsnog besluit de cloud te gaan gebruiken of deze zal mijden als de pest.
Ook de “heerlijke nieuwe wereld” of het uitstellen ervan, “begint bij jezelf”. 😉