“De PvdA raakte verscheurd tussen behoudende sociaal-democraten en hervormers.”
“Behoudend” dient hier gelezen te worden als: niet zomaar de WAO willende uitkleden. “Hervormers” zijn degenen die de WAO wel willen beperken, nadat jarenlang “werkgevers” in overleg met “werknemers” en eventuele bedrijfsartsen overtollig geacht personeel de arbeidsongeschiktheid hebben ingewerkt. Er staat tegenover dat er in Nederland zo goed als niet gestaakt wordt (dit kan men ook zeggen over het relatief nogal hoge ziekteverzuim in Nederland, waar ook zo hoognodig iets aan gedaan moest worden volgens “hervormers”). Als in 1991 de PvdA deel uitmaakt van kabinet-Lubbers III sputtert Kok eerst nog wat tegen (“Dat maak ik niet mee”) maar hij maakte het wel mee.
Zo oud is dat gepraat over “progressiviteit” als terug naar vroeger dus al – men verwijst er mee naar meer dan twintig jaar geleden. Het CDA legde er een schepje bovenop door ook AOW en pensioen open voor de jacht te stellen zodat deze partij in 1994 een nog grotere electorale opdonder kreeg dan de PvdA. Als je “progressief” wilt doen moet je voorlopig in Nederland ook je kiezers mee krijgen (als uiterste daad van progressiviteit zal ook dit zeker afgeschaft gaan worden in het kader van “hervormingen”).
Al in de nadagen van het kabinet-Den Uyl, het CDA moest nog aaneengesmeed worden, leek het mij de beste manier om van deze partij(en) af te komen om de seculiere PvdA en VVD samen een kabinet te laten vormen. Een paar jaar later, na de val van Van Agt-II, heb ik met een collega voor de radio het eerste PvdA-VVD-kabinet in elkaar geknutseld. Wij dachten dat zelfs Wiegel er aan mee zou doen. Toen, in de late jaren zeventig, vroege jaren tachtig, zou het een vernieuwende stap zijn geweest de twee grote tegenpolen in de Nederlandse politiek samen te brengen uit geen andere overweging dan het eeuwige machtsblok van de zuilenpartijen die zich nu christen-democraten gingen noemen te breken. Het is er niet van gekomen.
Toen in 1994 PvdA, VVD en D66 gezamenlijk een kabinet gingen vormen waren de verschillen tussen de drie partijen al onbelangrijk genoeg om dit geen vernieuwend initiatief meer te maken. Of wel, alnaargelang men het bekijkt. De meestal neoliberaal genoemde preventieve contrarevolutie had al zozeer gewonnen dat het drietal, al of niet met het CDA, evenzeer “hervormingsgezind” was geworden. En dus kwam het wel tot stand, onder de naam Paars. Het fusieproduct GroenLinks moest nog even wennen, met een oud-CPN-ster die zichzelf later “altijd al liberaal geweest” noemde en een radicale man van Marokkaanse achtergrond als prominenten, maar die zouden ook nog hervormingsgezind worden.
Men kan zeggen: het einde nadert. Maar het einde was er al, zoals ik hier heb geschreven, op 24 december 1987.
Dit is een aflevering van de serie de Rode Canon
De Marokkaanse man stemt dit keer overigens SP las ik op Joap.
Ik heb nog niet helemaal besloten. Nog niks. 😉
De SP is leuk. Al is het maar om Mark Rutte te treiteren.
Die flapdrol deed weer een mooie uitspraak en meester zet.
Vervolgens kom een VVD direkteur met de vrolijke opmerking dat we volgend jaar makkelijk de 2,7 procent halen.
Heel Nederland in euforie en massaal de VVD aanbidden.
Dat de PvdA gewoon moet verdwijnen staat voor mij vast als een paal boven water.
Opzouten met die huichelaars.
Ze zijn allang liberaal.
#2 In 1947 was de oprichting van de PvdA een goede politieke daad.
Later betekende van de Arbeid de arbeid van anderen ten bate van de partybaronnen.
Wy slaven die het land opbouwden dankbaar voor de zweep van de zg. linkse meesters.
Das links dus goed.
de huidige jeugd krygt te horen da.s groen dus goed zo als voor de oorlog hele volksstammen de kleur bruin aanbaden.
afgelopen maandag was er een verkiezingsdebat tussen de 7 partyen in de aula van de Vrye Universiteit te Amsterdam.
Opvallend hoe gezellig de heren en dames met elkaar om gingen, een vrienden clubje;;;;ons kent ons
Manneke Pechtold zat vol grapjes.
Helaas, zo merkt een student op, geen enkel idee wat te doen aan de voortdurende crisis, geen enkel idee om de grootgraaiers aan te pakken.
Maar tegen elkaar opbieden;; studenten stem op my, wy geven 100.000.000 meer aan onderwys.
Het was een verzameling zielige marktkooplui, de economiestudenten waren allesbehalve onder de indruk van de geweldenaars die ons land willen regeren.
De enige die er boven uitstak was A.Rouvoet, maar die is van de ChristenUnie en das niet myn bloedgroep
@3 Bullshit , de PvdA is nooit Links geweest , de zo als links gepresenteerde Den Uyl was een bilderberger en vriend van de Oranje Maffia , de SDAP ministers van de regering in ballingschap gaven toestemming voor het verraad van verzetstrijders in de Velzer Affaire .. Daarnaast hebben ze NOOIT over links willen regeren .. dus midden op z’n allerbest …