Het nieuwe arrestantenboek is uit

Na jaren werk is dan eindelijk het nieuwe arrestantenboek uit (de geactualiseerde en uitgebreide versie van het inmiddels gedateerde Tips tegen Tralies).

Je kan de pdf bij burojansen.nl downloaden en het is ook te koop bij de betere boekhandel, zoals het Fort van Sjakoo in Amsterdam.

Voorwoord

Voor je ligt een korte arrestantengroep handleiding, korte tips tegen tralies. Het eerste deel is vooral bedoeld voor mensen die als arrestantengroep zicht willen houden op mensen die aan een actie, protest of demonstratie gaan deelnemen. Het idee van de arrestantengroep (ook wel AG of arrestogroep genoemd) is om de deelnemers zo goed mogelijk te informeren, mensen te vertellen wat er kan gaan gebeuren en als mensen gearresteerd zijn, te fungeren als een soort coördinatiepunt. Het zal vast chaotisch verlopen, maar ondersteuning van mensen die gevangen zitten is voor mensen die net
hebben deelgenomen aan een actie of demonstratie van groot belang.
Het tweede deel zijn enkele rechten en plichten die voor iedereen van belang zijn om te weten. Het laatste deel, deel drie, zijn wat voorbeeldbrieven, pamfletten, flyers en formulieren die te gebruiken zijn.
De handleiding is tot stand gekomen door het werk van mensen van de arrestantengroep. Buro Jansen & Janssen heeft geprobeerd de bundel toegankelijk te maken voor iedereen.
Er zal vast van alles missen, maar dit is dan ook een handleiding in ontwikkeling. Tips om de tips tegen tralies te verbeteren, aan te vullen of te wijzigen zijn van harte welkom. Zowel wetgeving als de praktijk veranderen dus het is handig dat die veranderingen worden
meegenomen.
  • Eerder verschenen bij: Dhjana