Het Franse platteland loopt leeg

Al op de eerste dag van mijn vakantie in de Bourgogne is er de discussie met de buurman. Ik zei nog zo tegen mijn vriendin: geen bommetje. Maar ze luistert nooit naar mij. En terecht. Dus vraagt ze de buurman: wat denk je eigenlijk van Macron?

Olàlà, wat voor beerput trekt ze daar open? Ik had geen zin in de opstijgende stank, de buurman scheldt graag op Marokkaantjes, des voyous, de boefjes die overal mee weg komen en nooit worden gestraft. Het Franse rechtssysteem is corrupt, beschermt de buitenlanders, vindt hij.

Nee, hij stemt niet op Le Pen, dat gaat hem net iets te ver. Sarkozy is zijn held, maar die heeft afgedaan, dus bij gebrek aan beter stemde hij op François Fillon. Allemaal brave katholieken die geloven in stevig bestuur, de harde hand, een klassenmaatschappij. Er moet orde op zaken worden gesteld.

Maar ondertussen kwijnt het platteland (dat hier niet plat is) weg. Daarin heeft de buurman gelijk: het platteland wordt verwaarloosd, Europese subsidies houden het nog enigszins op de been. Stadjes ontvolken, jonge mensen vertrekken, je dwaalt door lege straten, langs beluikte huizen, dichtgetimmerde winkels, en steeds weer de borden ‘a vendre’.

De tirade die de buurman houdt is niet mis: Macron , c’est pire que Hollande, Macron is erger dan Hollande. En vervolgens geeft hij een bijna marxistische analyse van de economische situatie van het ‘platteland’ van Frankrijk. Macron verdedigt de belangen van het grootkapitaal, de banken, hij is totaal niet geïnteresseerd in de mensen die op ‘het platteland’ hun brood moeten verdienen. Het zal erger worden. Het is de uitverkoop van ruraal Frankrijk.

Het lullige is: hij heeft gelijk. Emmanuel Macron heeft geen aandacht voor mensen, laat staan voor mensen die niets opleveren. Macron is een arrogante elitaire stedeling, enkel uit op de bevestiging van de grandeur van Frankrijk als natie onder zijn goddelijke leiding. Door middel van de ontwikkeling van de Franse economie met hulp van het nationale en internationale bedrijfsleven in de grote steden. In het neoliberalisme van Macron is het platteland totaal ondergeschikt.

Maar het is geen marxistische analyse, laat staan een libertaire, het is een analyse die naar boven wijst, een schuldige aanwijst, maar de politiek van de rechtse Républicains onbesproken laat. Het is een eenzijdige analyse, en met Fillon als president zouden er gunsten zijn verleend aan de regio’s, maar meer ook niet.

Een paar dagen geleden was ik in Moulins, een klein stadje in de Allier, er was een grote vide grenier, een rommelmarkt, er waren veel auto’s, vooral van handelaartjes. wat toeristen, wat Fransen ook, maar het stadje ademde niet. Lege straten, gesloten luiken, auto’s op de pleintjes, gesloten cafés. Het was een laatste zucht, een amechtige poging toch nog iets te doen, maar de helft van de bewoners van het stadje is allang afgehaakt.

Als Macron het probleem van het leegstromen (door gebrek aan werk, door de vergrijzing) van het rurale Frankrijk niet onderkent, is het binnenland van Frankrijk ten dode opgeschreven. Het zal er heel leeg worden.

Eén grote vide grenier. Eén grote zolderopruiming.
Iedereen gaat weg. Alles moet weg.

Ik zit er niet zo mee. Hoe leger, hoe beter. Maar de mensen die om me heen wonen zijn ten einde raad. Mensen plegen zelfmoord, drinken zich langzaam dood, zitten onder de medicijnen, een deel van de ouder wordende bevolking is dementerend, overgeleverd aan peperdure zorg, winkels verdwijnen, bakkers vertrekken, de jeugd trekt weg, blijft weg. Sommige dorpen drijven enkel nog op het toerisme, in die paar maanden moet een jaarinkomen worden verdiend.

Tijd voor een goed plan. Van Macron zal het niet komen.

9 gedachten over “Het Franse platteland loopt leeg”

 1. Ook op vakantie in Frankrijk? Meld ons hoe het er voor staat in de streek waar je kampeert, tijdelijk woont, regelmatig komt. Is het werkelijk zo erg als ik beschrijf? Zijn er uitzonderingen? Waar gaat het wel goed, is er beweging?

 2. Vanaf 2002 heb ik jaren lang permanent gewoond in de Bourgogne en de laatste jaren afwisselend halfjaarlijks in Holland en de andere helft in de Bourgogne in een dorp van 200 inwoners zonder verder veel infrastructuur. De Auberge waar ik zo nu en dan kwam is onlangs gesloten. Tot voor kort kwam de bakker aan huis,ook dat is nu passé. Voor weinig geld koop je een goed huis in het nabij gelegen dorp Donzy waar alle voorzieningen aanwezig zijn. De huren zijn in vergelijking met Holland laag, het landschappelijke en de rust, nauwelijks auto verkeer, verzoent de bewoner met het bestaan, de omgang met de naaste buren op enkele honderden meters afstand was optimaal, beter dan ooit in Holland ondervonden. Het nabuurschap doet denken aan Nederland in de provincie van 70 jaar terug. De afstand van het gemeentebestuur tot de bewoners bestaat niet. Er is sprake van een vriendelijke coöperatie. Alhoewel in gesprekken wel eens bezorgdheid geuit wordt over maatschappelijke ontwikkelingen door Fransen alhier is er geen sprake van racisme of extreem rechts gedachtegoed.

 3. Merkwaardig is dat nu bij al jaren gaande leegloop van het Franse platteland de verkoop van huizen in de Bourgogne op de campagne aan trekt. Het laatste half jaar had ik een dozijn geïnteresseerden op bezoek, hetgeen resulteerde in verkoop onlangs. Diverse Engelse kopers hadden interesse. Resultaat van komende Brexit? Tevens willen Parijzenaars een huis buiten aanschaffen. De straten zijn leeg, dat is zo, en weinig jonge mensen te bekennen, overwegend ouderen. Weinig auto verkeer en dat spreekt mij zeer aan.

 4. Het tradionele leven op het Franse platteland zal nooit meer terugkomen: agrarisch ondernemen zal alleen op grote en moderne schaal levensvatbaar zijn. Hiervoor is echter weinig personeel voor nodig, dus is er geen werkgelegenheid. Jonge mensen trekken weg, vergrijzing als gevolg, hele dorpen zijn op sterven na dood. En niet alleen in de Bougogne. Wij trekken elk jaar door Frankrijk naar het zuiden, kamperen, logeren in kleine plaatsen: al jaren hetzelfde steeds troostelozer beeld.
  Maar wat heeft het Franse platteland wel te bieden? Ruimte, rust, natuur, een ideale gelegenheid om de ratrace (even) achter je te laten.
  Wat zou het mooi zijn om op een integere manier het Franse platteland hiervoor te gebruiken? Wij hebben genoeg ideeën! Wie nog meer?

 5. Thérèse, van 2002-nu woonde ik in de Bourgogne, de zuiverste lucht van heel Europa, weinig autoverkeer en een prettige relatie met de bewoners. Mijn huis is veel te groot en het is onlangs verkocht. Benieuwd naar je ideeën indien dat niet niet in de Bed and Breakfast sfeer ligt, want dan krijg je Hollanders die strontlazerus denken je de les te kunnen lezen of seksjuwelen avances naar de eigenaaresse aanvangen, zoals ik totmijn afgrijzen mee heb gemaakt in een B & B van een kennis. Creatieve cursusjes geven? Ook niet doen, krijg je halluvve zolen en psychiatrische ex-patiënten op bezoek met alle gevolgen van dien. Wat zijn jouw ideeën?

 6. Pingback: Alleen het kerkhof zal overblijven van Pescara del Tronto | Krapuul

 7. Hoi hoi, artikel waar zeker een kern in zit! wij zijn een jong gezin en denken erover wat te starten in Zuid-Frankrijk. O.a. biologische landbouw. Wat denken jullie dat daar een goed idee is? We willen juist graag integreren en ook wat meer actie brengen in het dorpje waar we terecht komen, wat activiteiten opzetten, niet alleen voor toeristen maar juist ook voor de lokale bevolking.. Maar is er wel een inkomen te verdienen? Hartelijke groet Melanie

 8. Pingback: Geschiedenis is altijd in het nu | Krapuul

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.