Herdenking

februaristaking-1024x558
Historisch revisionisme lijkt steeds meer terrein te veroveren in Nederland. Zo is de herdenking van de Februaristaking vandaag aanleiding voor sommigen hun publicaties aan te prijzen, waaruit blijkt dat geschiedenis vooral beleving moet zijn en je mensen niet moet lastigvallen met allerlei ingewikkelde feiten. Dat de Februaristaking het initiatief was van de (verboden) CPN wordt in allerlei educatief materiaal niet eens genoemd, laat staan het opschroeven van de terreur door de bezetters en collaborateurs die er op volgde. Het linkse verzet tegen onrecht werd jaren na de oorlog nog steeds vervolgd en ruim twee decennia na de oorlog waren de communistische organisatoren van de staking niet welkom bij de officiële herdenking.

De geplande voordracht van de Holocaustontkenner David Irving op de dag van de Februaristaking ging niet door na interventie van het CIDI en de gemeente Den Haag. Dit tot groot verdriet van zelfbenoemde realisten en verzetsstrijders zoals Joost Niemoller, die zeker weet dat Irving de beste historicus over WO II is. Zelfs de gediplomeerde historicus en VVD-leider Marc Rutte zag in 2009 in Holocaustontkenning geen strafbaar feit, want Holocaustontkenning moet je niet verbieden maar bestrijden door argumenten. Anders gezegd, er is blijkbaar publiek voor Irving. Gelukkig ziet de rechter in Nederland in Holocaustontkenning het zaaien van haat.

Vandaag de dag noemen personen die oproepen tot het sluiten van grenzen om asielzoekers, vluchtelingen en moslims te weren zich vrijheidsstrijders en het verzet. Dat die indringers proberen Nederland te veroveren komt volgens hen door links. En door “de elite”, die handige vijand waar je naar keuze iedereen bij kunt plakken. GeenStijl doet vandaag verslag van de herdenking van de Februaristaking door te suggereren dat de herdenking hypocriet is want “de elite faciliteert (…) islamitische jodenhaat”. Voor hun publiek zijn moslims hetzelfde als nazi’s en is links fascistisch en zijn ze allemaal antisemieten. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

75 jaar na de Februaristaking is een groot deel van Nederland moreel en rationeel volledig vastgelopen. Aanstaande zaterdag mag Pegida weer proberen te marcheren in Amsterdam, in protest tegen immigranten, moslims en vluchtelingen, tegen de EU en linkse verraders van volk en vaderland. Er zullen weer tegendemonstranten zijn die de manifestatie van Pegida zullen proberen te verhinderen. Na afloop zal door rechtse politiek en media de jacht weer worden geopend op de linkse tegendemonstranten, die volgens hen de eigenlijke fascisten en bezetters van nu zijn die het eigentijdse verzet proberen te smoren. De herdenking en het waarom van de Februaristaking is zaterdag allang weer vergeten.

1 gedachte over “Herdenking”

  1. Pingback: Herdenking | wltrrr

Reacties zijn gesloten.