Henk en Ingrid weten langzamerhand waar zij beter terechtkunnen

De virtuele winst van de SP is bijna angstwekkend aan het worden, ook voor iemand met het hart op de linkerplaats (en vast voor de zekerheid: schrijver dezes zal er niet op stemmen maar vindt het wel aardig nieuws).
In de peiling van De Hond is de echte partij van Henk en Ingrid nu verreweg de grootste. Voor een club die ooit begonnen is als de Kommunistiese Partij van Nederland (marxisties-leninisties) een zeer opmerkelijk resultaat, ook als je dat verleden even terzijde laat.

Maar de tendens is duidelijk: Nederland is misschien niet (meer?) zo rechts als het zich een jaar of langer nog liet aanzien. En als er een conclusie getrokken moet worden ter linkerzijde uit deze peilingsresultaten dan is deze dat er niets te winnen valt bij verder de zogenaamde neoliberale riedels af te spelen. Het is een partij als GroenLinks wellicht ontgaan maar de wind is enigszins gedraaid. Maar het was mij al opgevallen dat GroenLinks zich niet vertoond heeft bij de diverse Occupy-acties.

En het beste nieuws is natuurlijk dat de VVD niet meer de grootste partij is en dat de PVV wegzinkt.

16 gedachten over “Henk en Ingrid weten langzamerhand waar zij beter terechtkunnen”

  1. De bezuinigingen treffen de lagere en middeninkomens keihard.
    Er staan alweer nieuwe bezuinigingen op de plank.
    Dit feit , is de aanzet, van de groei in de peilingen van de SP.

  2. Arnold vd Kluft schreef:

    Maar het was mij al opgevallen dat GroenLinks zich niet vertoond heeft bij de diverse Occupy-acties.

    Opmerkelijk. Waar baseer je je observatie op?

  3. Het geeft een dubbel gevoel want het lijkt gebaseerd op hetzelfde gebrek aan inzicht in standpunten van een partij als waar de pvv zijn stemmen mee gewonnen heeft. Alleen maar emotie en volgend jaar gewoon weer een ander.

  4. #3 inderdaad
    Eigenlijk dienen sommige mensen (ca 1,5 miljoen was dat voorheen…), alvorens een stem uit te brengen, een korte intelligentietest te doen, plus, alvorens het rode potlood te hanteren, in het stemhokje enkele ‘at random’ vragen te beantwoorden over de politiek in nl . In schrijnende gevallen wordt het stemrecht per direct ingetrokken.

    Ik bedoel: het stemrecht geldt nu nog voor iedereen. dat kan best anders aangepakt. Bijvoorbeeld een stem die slechts voor de helft geldt bij aantoonbare desinteresse of afkeer van de politek.

    🙂 🙂

  5. Lex Schreef:

    Het geeft een dubbel gevoel want het lijkt gebaseerd op hetzelfde gebrek aan inzicht in standpunten van een partij als waar de pvv zijn stemmen mee gewonnen heeft. Alleen maar emotie en volgend jaar gewoon weer een ander.

    Oppervlakkigheid.
    Nu even de tv aan….

  6. @2
    Door wel aanwezig te zijn bijvoorbeeld. Als zodanig waren de SP, de IS en georganiseerde anarchisten uitdrukkelijk aanwezig. Die zijn na en in overleg ook weggegaan (althans in zichtbaarheid). GroenLinks was zichtbaar afwezig ja. Over de rest heb ik het niet eens.

  7. @6: Arnold:

    […] [ Door wel aanwezig te zijn bijvoorbeeld. Als zodanig waren de SP, de IS en georganiseerde anarchisten uitdrukkelijk aanwezig. Die zijn na en in overleg ook weggegaan (althans in zichtbaarheid). ]

    Ja, jammer. Was ook wel een beetje afgedwongen, Occupy mocht niet gekoppeld worden aan een partij noch aan poitieke standpunten. Toch zijn dat de mensen die nog steeds gewoon doorgaan met datgene waar ze altijd al mee bezig waren, en waar de rest uithangt? Ik zou het niet weten.

  8. De winst van de SP is nog niet eens zozeer aan het charisma van Roemer of de ideeen van links te danken, maar vooral aan het falen van het rechtse sloopbeleid, waar de meesten niet bij zijn gebaat. Daarnaast komt dat de SP vooral bezig is met hun eigen verhaal, terwijl PvdA, GL en D66 voornamelijk bezig zijn met het reageren op het beleid. We zulloen komende tijd wel weer doodgegooid worden met allerlei ‘waarschuwingen’ van zogenaamde kenners die de SP in een negatief daglicht zullen proberen te zetten, maar ja… hoe geloofwaardig zijn die deskundigen als ze een VVD of CDA achtergrond hebben? Met een PvdA’er of een GL’er kan ik nog wel in discussie treden over de SP, maar zogenaamde deskundigen van het CDA en VVD hebben met hun sloopbeleid hun geloofwaardigheid verloren. Overihgens denk ik dat de huidige winst van de SP een vrij tijdelijk karakter heeft, daar veel stemmen uit onvrede met de (rechtse) politiek zijn gedaan en niet zozeer uit overtuiging van de capacitietien van de SP zelf.

  9. @9: Harry:

    […]

    [ Overihgens denk ik dat de huidige winst van de SP een vrij tijdelijk karakter heeft, daar veel stemmen uit onvrede met de (rechtse) politiek zijn gedaan en niet zozeer uit overtuiging van de capacitietien van de SP zelf.]

    O, is het SP-bashen nu al begonnen?

  10. Als de SP Straks in een kabinet komt en ze verhogen mijn loontje van nu” 1976 Euro netto in de maand met
    netto 100 Euro erbij dan blijf ik altijd overtuigd SPer

  11. #10 LRD, Nee hoor, geen SP-bashen, hoogstwaarschijnlijk stem ik weer SP de volgende keer, omdat ik die partij op dit moment de beste antwoorden op de huidige maatschappelijke problemen vind bieden. Ik had eigenlijk meer van Cohen verwacht toen ik er de vorige keer op stemde (mijn mnotief in 2010 was voornamleijk om de PVV er niet in te krijgen, helaas). Waar het mij om gaat is dat de laatste tien jaar er altijd nogal ‘instabiel’ is gestemd, met andere woorden, dan was de LPF de grote winnaar (2002), dan weer de SP (2006), dan weer die van Wilders (2010) en nu waarschijnlijk dus weer de SP. Met dat ’tijdelijk’ bedoel ik dan ook dat de SP in ieder geval tot aan de verkiezingen op grote winst kan rekenen, maar wat er daarna gebeurt als ze compromissen moeten gaan sluiten, daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. De SP zal altijd op een vaste achterban van 15 à 18 zetels kunnen rekenen, wat daarboven zit is winst en hoelang ze die blijven vasthouden? Wie weet, misschien een aantal maanden, misschien ook wel een aantal jaren, dit hangt van diverse omstandigheden af en ik heb geen glazen bol, maar jarenlang of maandenlang, uiteindelijk is het allemaal ’tijdelijk’. Pas wanneer de SP twee of drie keer achter elkaar zulke hoge uitslagen krijg, wil ik wel terugkomen op dat ’tijdelijke’ karakter. (maar dan is dit zetelaantal structureel en dus geen ‘winst’ meer, maar ‘behoud’ van zetels).
    De capaciteiten van de SP sla ik net zo hoog (of laag) aan als die van de PvdA of het CDA, dit weet ik uit de gemeentepolitiek. In ieder geval zijn het geen amateurs zoals dat bij anderen (ik hoef die partij niet te noemen) het geval is. Maar het zijn niet die capaciteiten die de winst van de SP in de peilingen verklaart, eerder denk ik aan de afwezigheid van die capaciteiten bij de huidige regeringspartijen en gedoogpartner om antwoorden te geven op de huidige problemen, waarmee mensen geholpen zijn in plaats van dat ze nog verder naar beneden worden gedrukt.

  12. @12: Harry

    […]

    Heb vandaag een mailtje aan Renske Leijten gestuurd met de vraag NU al duidelijk te maken of de SP ook ná de verliezingen de marktwerking in de zorg terug zal draaien, en of de Persoons Gebonden Budgetten gewoon weer net als voorheen mogelijk zullen worden.
    Wordt vervolgd hoop ik.

  13. Mumble Schreef:

    Wie zijn Henk en Ingrid?

    Henk en Ingrid zijn een echtpaar van niet al te best geïnformeerde zwevende kiezers die nét iets minder van hun leven hebben kunnen maken dan hun kinderen en daarvoor al een hele tijd naar een zondebok aan het zoeken zijn, wat evenmin erg succesvol verloopt. Ze hebben een tijdje gedacht dat al hun problemen werden veroorzaakt door de massa-islamisering van illegale allochtonen, maar Geert is nou al meer dan een jaar minister en het lijkt wel of het steeds slechter gaat met hardwerkend Nederland. 😮

    Hier een kijkje bij H&I in de huiskamer: https://krapuul.nl/blog/66329/4499-euro-voor-geert/

  14. Mumble Schreef:

    Wie zijn Henk en Ingrid?

    Het kleinburgerlijke koppel is bedacht door Geert en zijn spindoctors hoor. We zullen er ons nog jaren om bescheuren.

  15. @13. LDR, de SP zal van het terugdraaien van de marktwerking in de zorg zeker een hard punt maken, dit is altijd belangrijk issue geweest voor de SP. Of ze er een breekpunt van maken, hangt van de politieke verhoudingen ná de verkiezingen af. Het wordt dan waarschijnlijk een beetje koehandel; ‘ik doe aan die partij concessies, als ik via die partij dat punt binnen kan halen.’
    De kans is groot dat andere partijen dus ook concessies aan de SP zullen doen ten aanzien van de zorg, maar de SP ook concessies aan anderen zal moeten doen om zichzelf niet buiten spel te plaatsen, zoals ze in 2006 deden. Hoeveel de SP met haar beleid binnen kan halen, hangt dus ook van de opstelling van andere partijen af. Wanneer de SP voor regeringsdeelname is veroordeeld tot partijen die voorstander zijn van die marktwerking in de zorg, dan wordt dat denk ik nog een aardig potje bakkeleien aan de vergadertafel. De vraag is dan wie er eerder buigt om op het regeringspluche te kunnen zitten. Laat maar een keer weten wat het antwoord op die mail is geweest.

Reacties zijn gesloten.