Gewelddadige White Supremacist demonstratie in Charlottesville loopt uit op moord

Vertaald artikel van  Unicorn Riot


Charlottesville, Virginia – De Unite The Right demonstratie vond volgens plan plaats in Emancipation Park op zaterdagmiddag. Zoals verwacht arriveerden er ook duizenden anti-racistische demonstranten tegen de neo-nazi’s, Ku Klux Klanleden en andere zichzelf met racisten en fascisten associërenden die zich rond het standbeeld van Robert E. Lee [een generaal van de Confederacy tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog; red] verzameld hadden.

Net zoals de voorgaande avond, toen fakkeldragende racisten demonstrerende studenten omsingelden, in de val lieten lopen en mishandelden bij de Universiteit van Virginia hield de politie zich op de achtergrond toen activisten van Unite the Right herhaaldelijk de randen van het park overschreden om tegenbetogers aan te vallen (minstens één persoon werd gedood en 35 raakten gewond toen een groep tegenbetogers door een auto werd geramd. De veronderstelde chauffeur, James Alex Fields, is aangeklaagd voor doodslag).

De tegenbetogers reageerden snel en vochten terug, waarna al gauw een algemeen gevecht tussen beiden groepen uitbrak. Na een paar uur arriveerde de Amerikaanse ME en werd de bijeenkomst verboden.

De afzettingen die de Unite the Right demonstranten omringd hadden, en door de neo-nazi’s neergehaald waren om hun tegenstanders aan te kunnen vallen, werden weer rechtop gezet door diezelfde groep toen de politie arriveerde.

Rond dit tijdstip kwamen de anti-racistische tegenbetogers naar voren en haalden de onheining weer neer om de white supremacists het park uit te drijven, op hetzelfde moment dat de ME zich klaarmaakte om beide groepen aan te pakken.

De politie werkte vervolgens de white supremacists het Emancipation Park uit en sloot het af. Richard Spencer en zijn bende neo-nazi’s werden regelmatig in gevecht met de politie gezien, maar geen van hen werd gearresteerd.

Nu het hen onmogelijk gemaakt was in het park te demonstreren, gingen de white supremacists de straten in, waar ze al gauw gevolgd werden door en geconfronteerd met anti-racisten. Diverse extreem gewelddadige gevechten volgden, terwijl de politie toekeek vanuit een lokaal politiebureau.

Nadat de gevechten geëindigd waren hadden de meeste white supremacists zich blijkbaar verspreid, hoewel sommigen van hen zich nog steeds in kleine groepen door de stad begaven. Anti-racistische demonstranten liepen nog steeds door de straten, in het algemeen zonder tegenstand, anti-racistische slogans declamerend.

Toen een groep van honderden tegenbetogers door het centrum van de stad marcheerde, kwam er een auto de hoek om die accelereerde en zich vervolgens in de menigte boorde. De auto raakte diverse andere auto’s, mensen raakten bekneld tussen auto’s en werden overreden.

Nadat de auto op de menigte ingereden was reed hij weer achteruit met hoge snelheid, daarbij over de zojuist gewonde mensen heen rijdend.

Het duurde geruime tijd voordat er ambulances arriveerden, en de eerste reactie van de politie was een gepantserde wagen in te zetten met een SWAT-agent erop die een traangasgranaatwerper op de mensen richtte, terwijl Eerste Hulpmedewerkers de gewonden aan het helpen waren.

De politie heeft bevestigd dat er één persoon omgekomen is en twintig mensen gewond zijn geraakt. Men verwacht dat er meer slachtoffers zijn, wat echter nog niet bevestigd is.

De bestuurder van de auto is aangehouden en gearresteerd. De auto kon makkelijk geïdentificeerd worden door de schade die eraan veroorzaakt was en werd later gevonden. Zaterdagavond werd vastgesteld dat de bestuurder de twintigjarige James Alex Fields jr. uit Ohio was.

De plek waar de auto werd aangetroffen doet vermoeden dat Fields probeerde via de snelweg te ontkomen.

Zijn moeder heeft verklaard te hebben geweten dat hij naar Virginia was gereisd om aan de Unite the Right demonstratie deel te nemen. Hij is aangeklaagd voor doodslag, drie gevallen van het opzettelijk veroorzaken van letsel en doorrijden na een ongeval.

Het Ministerie van Justitie heeft laten weten een burgerrechtenonderzoek in te stellen naar dit incident. De politie heeft verklaard te geloven dat de actie vooraf gepland was.

Voor de aanval heeft men Fields gezien met een schild met het embleem van Vanguard America, een extreem-rechtse groep die zichzelf op Twitter omschrijft als ‘Het Gezicht van Fascistisch Amerika’.

Minstens één zo’n schild werd ook gezien toen een groep white supremacists een groep mensen in een parkeergarage aanviel, hebben verslaggevers van Unicorn Riot gemeld.

Onze verslaggevers hebben verwondingen opgelopen en onze apparatuur is beschadigd terwijl er verslag gedaan werd van deze gebeurtenissen. U kunt overwegen een donatie te doen aan Unicorn Riot om hun door vrijwilligers gerunde non-profit organisatie te helpen.

Vertaling: Laurent Bruning

3 gedachten over “Gewelddadige White Supremacist demonstratie in Charlottesville loopt uit op moord”

  1. Pingback: Na de fascistische moordaanslag in Charlottesville | Ravotr

  2. Pingback: Na de fascistische moordaanslag in Charlottesville | Krapuul

  3. Pingback: [Artikel Peter Storm]/Na de fascistische moordaanslag in Charlottesville | Astrid Essed

Reacties zijn gesloten.