Gele Hesjes: racistische en antisemitische opmerkingen tijdens betoging in Straatsburg

Niet alleen de Nederlandse Gele Hesjes zijn reactionair tuig, ook in Frankrijk kunnen ze er wat van. Dat werd afgelopen zaterdag (weer eens) uitgebreid gedemonstreerd in Straatsburg. Enkele honderden in het geel getooide malloten verzamelden zich bij de plaatselijke synagoge om daar eens uitgebreid kond te doen van hun opvattingen over joden en immigranten. Uiteraard werd ook nog even geknokt met de politie, maar dat is inmiddels overal in Frankrijk standaard. 

Het stadsbestuur heeft inmiddels een persbericht doen uitgaan waarin de gebeurtenissen scherp veroordeeld worden:


Het consistorie van de synagoge riep zondag de organisatoren van Gele Hesjes-demo’s op de confrontatie aan te gaan met racisten en antisemieten, maar daarop lijkt weinig kans te bestaan.

Antisemitisme, racisme en primitief complotdenken hebben vanaf dag één een belangrijke rol gespeeld in de beweging. Inmiddels is het aantal antisemitische/racistische incidenten niet meer te tellen. Berucht is de scene in de Parijse metro waar de dochter van een Auschwitz-slachtoffer een aantal dronken gele hesjes vroeg te stoppen met het gebruik van de quenelle (een variant op de Hitlergroet). Het leverde haar een stortvloed aan verwensingen op.Daarnaast kreeg ze te horen dat ze een leugenaar was want “er zijn nooit gaskamers geweest”.

Ook met spandoeken en graffiti geven de Gele Hesjes met de regelmaat van de klok uiting aan de meest weerzinwekkende antisemitische complottheorieën. Het aantal leuzen waarin Macron ervan wordt beschuldigd ‘een zionistische pion’ te zijn of ‘samen te zweren met de joden’ is niet meer te tellen:

Bron