Folkklassieker du jour: Nebraska

Geschreven vanuit het perspectief van Charles Starkweather, die in 1958 in een tijdsbestek van acht dagen samen met zijn 14-jarige(!) vriendin Caril Ann Fugate elf mensen vermoordde. Springsteen vermijdt de dramatiek die zo kenmerkend is voor de meeste  murder ballads. Zijn voordracht is emotieloos – bijna onverschillig –  wat gezien de tekst wél zo effectief is: They wanted to know why I did what I did/Well sir I guess there’s just a meanness in this world. 

Starkweather eindigde op de elektrische stoel. Hij deed zijn uiterste best Fugate mee te slepen in zijn val, maar die werd mede vanwege haar leeftijd door de rechtbank ontzien. In ’59 werd Fugate tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In 1976 kreeg ze gratie, waarna ze een modelburger werd. Haar aandeel in de moorden is tot op de dag vandaag onduidelijk. Starkweather probeerde Fugate de schuld in de schoenen te schuiven (ik deed het uit liefde voor haar en zij moedigde me aan), maar zelf heeft ze altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De moorddadige escapades van Starkweather en Fugate vormden de basis voor Oliver Stone’s laatste goede film, Natural Born Killers. Ook Terrence Malick’s Badlands uit 1973, met Martin Sheen en Sissy Spacek, is zeer de moete waard.

I saw her standin’ on her front lawn just twirlin’ her baton
Me and her went for a ride, sir and ten innocent people died

From the town of Lincoln Nebraska with a sawed-off. 410 on my lap
Through the badlands of Wyoming I killed everything in my path

I can’t say that I’m sorry for the things that we done
At least for a little while sir me and her we had us some fun

The jury brought in a guilty verdict and the judge he sentenced me to death
Midnight in a prison storeroom with leather straps across my chest

Sheriff, when the man pulls that switch sir and snaps my poor neck back
You make sure my pretty baby is sittin right there on my lap

They declared me unfit to live said into that great void my sould
Be hurled
They wanted to know why I did what I did
Well sir I guess there’s just a meanness in this world

Uitgelichte afbeelding: mugshots van Charles Starkweather – By http://www.corrections.state.ne.us/history.html, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=36565702