Extreemrechtse groep verstoort gebedsviering in Dom van Berlijn

Leden van de extreemrechtse Reichsbürgerbewegung hebben donderdag een gebedsviering in de Dom van Berlijn verstoord.

De fascisten – allen tussen de 56 en 82 jaar oud – namen deel aan de middagsdienst, maar weigerden uit bezorgdheid over het verval van de rechtsstaat (je weet wel) een mondkapje te dragen. Toen gedreigd werd de bejaarde herrieschoppers op straat te bonjouren, werden er alsnog mondkapjes opgezet.

Na afloop van de dienst ging een van de leden van de groep zich luidkeels beklagen bij de predikant, die ervan werd beschuldigd deel uit te maken van het Grote Joodse Complot Om De Wereld Te Veroveren.

Toen andere leden van de groep zich in het feestgedruis mengden en eveneens antisemitische leuzen scandeerden, vroeg de predikant hen het gebouw te verlaten. De fascisten weigerden dat, waarop de politie te hulp geroepen werd. Diverse leden van de groep werden gearresteerd. Ze worden aangeklaagd wegens huisvredebreuk en verzet tegen arrestatie.

De Rijksburgerbeweging is zeer heterogeen van samenstelling. Wat hen bindt is afkeer van de Bondsrepubliek, antisemitisme, afwijzing van de democratie en een nostalgische kijk op het roemrijke Duitse verleden onder Bismarck en Wilhelm II. De instellingen van de BRD worden niet erkend (men weigert vaak belasting te betalen) en democratische instellingen dienen vervangen te worden door een “kommissarische Reichsregierung”.

Bron: evangelisch.d

Uitgelichte afbeelding: Reichsbürger die demonstreren tegen de “fascistische EU”. Je blijft lachen. Von SSLreporter – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93234436