De euthanasieplannen van een VVD-senatrix

We moeten ons afvragen of we de geboorte van nieuwe Pompe- of Fabry-patiënten willen. Het gaat om erfelijke ziektes. De maatschappij moet zich beraden op de vraag of we die zorg op ons willen nemen, in de wetenschap dat die medicijnen een kind niet beter maken, maar hun leven alleen draaglijker. En dat terwijl hun levensgeluk door hun ziekte al minder groot is. Moeten die kinderen geboren worden?

VVD-Eerstekamerlid Dupuis in de “discussie” over de proefballon van het College van Zorgverzekeraars.
Het hellende vlak, dat al eerder betreden is toen de ziekenfondsen namens CDA, VVD en D66 zijn opgeheven, wordt steeds steiler.
Meer oefeningen in retoriek tegen patiënten van zeldzame ziekten.

29 gedachten over “De euthanasieplannen van een VVD-senatrix”

  1. Hellende vlakken :

    http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2007/09/10/beleidsbrief-ethiek/beleidsbrief.pdf

    Dupuis is ver van het padje af. Lang geleden ( 1984) volgde ik bij deze tante colleges medische ethiek in Leiden, in de periode dat ze voorzitter was van de N. V. V .E ., ik kon haar toen niet betrappen op veel zwarts, hetgeen uiteraard ook aan mij gelegen kan hebben. Ze is zich inmiddels aan het ontpoppen tot een griezelig sujet. Ik ga haar zolang het lukt volgen op haar stemgedrag in de Senaat.

  2. Voorstanders van de discussie, wat niet meteen wil zeggen dat ze patiënten medicijnen willen onthouden, gebruiken het argument dat het vele geld maar één maal kan uitgegeven worden. Hoeveel andere patiënten kan je helpen? Is de zin die er achter aankomt. Een vervelend argument omdat dat appelleert aan een manier van denken over verdeling van de pot geld die ‘gereserveerd’ is voor de zorg.

    Ik moet bekennen dat ik gisteren bij het journaal mijn wenkbrauwen heb opgetrokken en me bijzonder ongemakkelijk voelde bij het item over de kosten van Fabry-patiënten. Zes patienten uit één gezin van dertien. De geïnterviewde zoon vond dat hij het recht had op die medicijnen a 2 ton per jaar omdat het recht heeft op een zo prettig mogelijk leven.

    Waarom denk ik aan 11 kinderen waarvan zes met dezelfde ziekte de hele avond? Ik kom er niet uit!

  3. @2: Peter:

    Gewoon iedereen screenen op mogelijke erfelijke ziektes. Die mensen zich niet meer laten voortplanten, en onrendabelen afmaken. De nazi’s wisten er onlangs ook wel raad mee.

    Zo je probleem opgelost? Je bent al aardig geïnfecteerd zo te lezen aan je reare reactie.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Eugenetica

  4. #3 Le Roi danse
    Goedkoop en voorspelbaar om mij zo neer te zetten.
    Zo kan je ieder die de discussie wil aangaan over de kosten van de zorg wegzetten.
    Iets wat niet gaat lukken want die discussie zie je op gang komen en er hangt al een (voorgesteld) prijskaartje aan een levensverlengend jaar van € 80.000,-
    Ik weet me daar geen mening over te vormen en misschien wil ik me geen mening vormen, juist omdat ik denk aan het hellende vlak waarin wij terecht komen.

    Maar laten we ook ‘reëel’ zijn, die discussie wordt al een tijd gevoerd; hoeveel ouderen krijgen al geen operatie meer voor een hartklep of nieuwe knie omdat ze te oud zijn? Ieder die boven de 80 is kan beamen dat een aantal operaties niet meer worden uitgevoerd

  5. Ja, er moet paal en perk worden gesteld aan het selecteren van unieke gevallen zoals wat er nu gebeurd is, uit den boze.
    Als er een middel is dan hoort dat in de voorziening en maak je het budget maar op een andere manier sluitend.
    Hoe? Daar kunnen wij niet over oordelen want daar hebben we weinig inzicht in daarom is het ook heel dubieus van de verzekeraars om deze bedragen los van het hele plaatje te publiceren.

    Veel slechter hadden wij het niet kunnen treffen met VWS zeg, wat een ongecontroleerde rotzooi, paniekzaaierij en afschuiven van je eigen verantwoordelijkheid.

  6. Ik geloof dat ik even zwaar niet lekker ga worden. Misschien omdat het bovenstaande VVD voorstel onwillekeurig het onderstaande beeld oproept!

  7. Mmmh afbeelding plaatsen is niet gelukt.

    .
    Alleen medewerkers met “editor”-rechten kunnen afbeeldingen plaatsen, maar nu doet-ie het dus! – red.

  8. Een overheid / maatschappij die gaat bepalen welke kinderen er geboren mogen worden is voor mij geen hellend vlak meer, da’s gierend uit de bocht.

  9. #8 Een overheid / maatschappij die gaat bepalen welke kinderen op 18 jarige leeftijd het leger in moeten om als kanonnenvoer te dienen is voor mij ook geen hellend vlak, maar gierend uit de bocht. Toch accepteren we dat de dienstplicht nog steeds bestaat.

    (In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Deze is niet afgeschaft. Wel is de opkomstplicht sinds 1 mei 1997 officieel opgeschort. Nieuwe dienstplichtigen worden sinds augustus 1996 niet meer opgeroepen.)

  10. Het gaat over zeldzame aandoeningen, een aanspraak van enkele gevallen, een miniscule fractie op een budget van 70 miljard(!), deze discussie is taboe en blijft taboe.

    Ze gaan maar een discussie aanslingeren over de Balkenende norm bij de zorgtoppers, kosten van de farmaceutische industrie, geld dat verstopt zit in gebouwen en landgoederen van de zorgreuzen, dat soort dingen, ga dat taboe maar lekker doorbreken tijden het vorkje prikken.

  11. #10 jan
    Helaas voor jou: wat jij taboe vindt is binnen het politieke discours alleen de SP en de PVV voor dat taboe
    Die discussie is begonnen en wordt niet gestopt.

  12. @4 Je kan zoeken waar in je geest de weerstand en argumentatie zit tegen deze ontwikkeling of mee gaan denken in deze ” discussie”. Meer smaken zijn er niet.

  13. De ziekte van Fabry is een zeldzame erfelijke aandoening

    Waarom denk ik aan 11 kinderen waarvan zes met dezelfde ziekte de hele avond? Ik kom er niet uit!
    Mogen we daar als maatschappij geen vraagtekens bij zetten omdat het slechts om enkele gevallen gaat?
    Ik weet het gewoon niet? Het lukt mij niet om een mening te vormen. Elf kinderen in één gezin vind ik bepaald niet kies, maar het is de keuze van de ouders en die is gelukkig vrij in onze maatschappij. Is het pech dat ze zes kinderen met dezelfde ziekte hebben?

  14. Laat je niet meesleuren in de discussie over de kosten van zorg en medicijnen. Je kunt niet inhoudelijk spreken over “ethische dilemma’s” als evident onethisch gedrag van spelers op de markt niet eerst ongedaan wordt gemaakt. Zolang farmaceuten (woeker-)winsten behalen over medicijnen is die discussie bij voorbaat corrupt. Het gaat niet alleen over de dure medicijnen voor zeldzame ziekten maar bv ook over http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3294190/2012/07/31/Kinderen-krijgen-te-vaak-laxeermiddelen.dhtml
    en http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3294261/2012/07/31/De-grijparmen-van-de-machtige-ritalinlobby.dhtml
    Marktwerking in de zorg is onethisch. Commercieel handelen van de farmaindustrie is onethisch.
    Eed van Hippocrates ook van toepassing maken op de medicijnenmakers.

  15. @#11 – Als we achterover gaan zitten omdat de discussie al is begonnen houdt het snel op.

    Ik vind het een enorme incompetente van Schippers dat de budgettering van haar departement zo op straat ligt en en publiek over de tong gaat. Een aanfluiting en zeer schokkend dat het over de ruggen van enkele chronisch zieken gaat.
    Misschien dat iemand van de SP dit leest en zich hiermee gesterkt voelt. Of misschien dat het één van de voorstanders aan ’t denken zet.

  16. In een discussie moet je een goed uitgangspunt hebben, anders pik je willekeurig iets uit het midden neer je eigen zijn. Dit werkt per definitie niet constructief maar wel manipulatief. De vraagstuk is bijzonder ernstig en iedereen zou zich eerst moeten afvragen (net als de SP) waar begint dit allemaal?

    #14, witte duif stelt het zeer helder om te beginnen: Is de Zorg een Markt?
    Moet de verse haring het prijs van de Zorg bepalen?

    Ik ben het met hem helemaal eens: Marktwerking in de zorg is onethisch.
    Want daar krijg je vervolgens alle rare vraagstukken die vooral door accountants worden gesteld en de laatste hebben geen enkel benul wat zorg inhoudt, noch hebben ze een eed afgelegd die hun onbegrensde ego zou moeten inperken, of hun patologisch streven naar financiële winst in alle situaties op de rug van de zieke mensen zou moeten dempen.

    Een beetje sociaal waardig persoon gaat de pillen lobby onder druk zetten want dit zijn degene die deze prijzen opvoeren.

  17. #15Jan
    Het zal echt niet over de rug gaan van enkele chronisch zieken, daar gaat Schippers over praten bij de farmaceuten. Maar we worden rijp gemaakt om te aanvaarden dat mensen een ‘ zorgkosten etiket ‘ gaan krijgen. Wat mag een (potentieel) levensjaar verlengen kosten? € 80.000,- zoals verstopt in het advies van CWS. Meer? Hoeveel meer? Wie maakt de keuze? Bijverzekeren mogelijk? Zie Mendiz met zijn zorgsparen. Een hellend vlak absoluut!

    Politici die zich gaan mengen in de discussie staat gelijk aan politieke zelfmoord. Maar het een taboe verklaren zoals PVV en SP is niet voldoende. Er moeten krachtige uitspraken komen vanuit de politiek anders is het alleen voorbehouden aan de hoogleraren Medische Ethiek en die staan wat minder emotioneel in de discussie over hoeveel een mens aan medische zorg behoeft.

  18. @17: Peter:

    [ Maar het een taboe verklaren zoals PVV en SP is niet voldoende. Er moeten krachtige uitspraken komen vanuit de politiek. [..]

    en van jou en mij en ons allemaal dat wij niet langer willen dat er over ons wordt gedacht in termen als kostenplaatjes bij ziekte ( en sowieso niet meer als kostengevalletjes).

    Ik wil weer MENS zijn. snap je? Met mensen om me heen die zorgen voor elkaar ( waartoe zijn wij op aarde? Om geld te verdienen? malkander uit te persen?) Samen kunnen leven met mensen die weer kunnen dansen, geloven, hopen, liefde kunnen geven, elkaar helpen zich te ontwikkelen tot fijne mensen in plaats van maxiamaleproductieverhogendewezens.

    Dat Vrije Marktgezeur, Neoliberalisme, en Geld als Heilge Graal moet nu maar eens ophouden. De politiek heeft maar naar ons te luisteren, zo niet stemmen we anders.
    Daarnaast moeten alle machtsstrukturen worden ontbonden die zich aan democratische controle onttrekken, ik lijk wel een anarchist, o ja, dat ben ik ook.
    En er moet een einde komen aan de bio-industrie ( vanzelfsprekend dus).

  19. ADHD is ook erfelijk , daarnaast zijn het vaak lastige opstandige üntertjes ,sorry , ettertjes … dus met grotere maatschappelijke kosten ..dan rustige mensen … , Autisme , Schizofrenie , Reuma , Diabetes , en algemene infectie gevoeligheid hebben allemaal een erfelijke basis .. dus allemaal maar door passief Agressieve Eugenetica oplossen … Erfelijk behept zijn is een keuze …

  20. @13
    Plotseling wordt dit verhaal verbonden met deze malle uitval van zekere August-Hans den Boef [nomen est omen maar weer eens].
    Daarin verwijt hij CDA-Kamerkandidate Mona Keijzer dat zij vijf kinderen heeft.
    Zonder erfelijke ziekten maar toch – vijf kinderen moest nie maggen.
    In China krijg je een verplichte abortus, desnoods in de achtste maand, als je je waagt aan een tweede kind. Anja Meulenbelt vond China dan ook een voorbeeld van een feministische heilstaat. Den Boef doet het in naam van het atheïsme, maar kijk eens aan, dat is in China ook de heersende ideologie.

  21. Vergeten we hier niet de erfelijke/dodelijke ziekten alcoholisme en roken?
    Maar ja, als je in de wind slaat dat er zoveel honderdduizend probleemdrinkers zijn, die heel veel geld in het laatje brengen en daarnaast innige banden onderhoudt met de tabaksindustrie…

    De FLB, Firma List en Bedrog, voorheen VVD, ook wel genoemd: PIJWEB, de Partij van de IJskoude Wateren van de Egoïstische Berekening, een partij van weerzinwekkende geesten.

  22. @20: Arnold:

    Ja, “het” gaat hard. Soms lijkt het wel een schoksgewijs proces, vind jij dat ook? Of zou het aan mijn eigen perceptie liggen?
    Dat vind ik boeiend, uitzoeken waar de schakelmomenten ergens zitten- als die er al zouden zijn-, en de factoren die er een rol in spelen.
    Voor mij is het inmiddels niet de Bruine Bode meer dat vod, maar de Zwarte Bode. Met de dag smeriger artikelen.

  23. @22
    Het vlak is gaan hellen toen het zogenaamde neoliberalisme dominant werd in het “publieke discours”. Voeg hierbij dat voor het voortbestaan van het kapitaal mensen eigenlijk alleen nog maar lastig zijn, tenzij ze consumeren – dan gaat het snel.

  24. @23 Ja. Mix dat ook met Angst ( bestaansonzekerheid, geld dreigt afgepakt te worden) en je krijgt een samenvallen van alle troep. Waarbij Angst dan ook nog als een golf bij tijd en wijle door een ” samenleving” kan rollen. Ik zie hoe het werkt en zie niet zo goed hoe het weer anders kan. Gelukkig hoef ik niet zo lang meer.

  25. Er zijn al meer doden gevallen dankzij het kapitalisme dan door welke andere filosofie dan ook , maar het schijnt toch nog niet genoeg te zijn …

  26. Het is een kwestie van tijd voordat je medische behandeling wordt gekoppeld aan je potentiële verdienvermogen. Tenzij je gewoon rijk bent. Gewoon omdat het kan…..

  27. H. Dupuis gooit alvast een nieuw balletje,op, ze is toch al lekker bezig met het afschrijven van onrendabelen dus dit kan er gewoon even lekker bij, ze is bezeten als je het mij vraagt:

    [ Als prins Friso in een Nederlands ziekenhuis terecht was gekomen, dan was de behandeling waarschijnlijk gestopt omdat er zo weinig te verwachten valt]

    [..]

    [Dan is de vraag: moeten zulke behandelingen in Nederland gebeuren? Dat is dus niet zo]

    ( en het volk mompelende goedkeurende woorden)

    http://www.nu.nl/binnenland/2874598/behandeling-friso-zou-hier-gestopt-zijn.html

Reacties zijn gesloten.