Een kleine verdere notitie aangaande het Krugerplein

Een van mijn beleden interesses is de geschiedenis van de Amsterdamse elektrieke tramlijnen. Het komt tot uitdrukking in mijn avatars op twitter, in de vorm van koplantaarns van tramlijnen – thans lijn 20, de legendarische Noordermarktlijn.
De tramlijn naar de Noordermarkt geldt als een lijn die een uniek, eigenlijk onmogelijk te berijden traject heeft bediend. In de geschiedenis van de Amsterdamse tram is mij van oudsher een deel opgevallen waar nogal over gezwegen wordt. Tijdens de bezetting is er een tramspoor aangelegd vanaf wat de moffen de Weesperpoortstraat lieten noemen (de Wibautstraat, maar een straat vernoemd naar een sociaal-democraat mocht natuurlijk niet) via het President Steynplantsoen naar het Krugerplein. Ja, dit plein was eerder ter sprake in verband met een stukje kletskots van de PVV-huisideoloog.

Dit stuk tramspoor is aangelegd in 1942, is buiten gebruik gegaan in 1944 en nooit meer gebruikt. Dit klinkt als een behoorlijke desinvestering, iets waar de bestuurderen in Amsterdam nooit tegen opzien verder, getuige de tramrails op de Haarlemmer Houttuinen die van de autolobby nooit bereden mogen worden. Maar in het holst van de bezettingsjaren?

Butthead Bosma heeft het over stiekem achter de gordijnen kijken hoe de joden op het Krugerplein werden afgevoerd. Dat heeft deze vijftigjare uit Wormer uiteraard niet van zichzelf. Ik vermoed dat de bron hier is.
Het moet kies verzwegen worden en er waren nogal wat legenden rond over schuldige tramlijnen in Amsterdam, en die klinken mij altijd wat ongeloofwaardig. Maar dit lijkt mij het schuldigste stuk tramlijn. Waarschijnlijk voor dit doel speciaal aangelegd.
Mocht het toch heel anders zijn dan verneem ik het graag.

3 gedachten over “Een kleine verdere notitie aangaande het Krugerplein”

  1. Bij website geheugen van oost staat een verhaal van iemand die in de jaren 40 in de krugerstraat woonde,en vertelt over dat er een tramlijn werd aangelegd lijn 3 die idd werd gebruikt door de bezetters,en waarbij mensen achter de ramen stonden.

  2. Oost Knollendam , niet Wormer is waar Bosma vandaan komt , een soort “durgerdam ” van Wormer waar het veen nog dieper en de koppen nog botter zijn …

Reacties zijn gesloten.