Een fantastisch dode vlag

Ach, kijk nou, er wappert een vlag in de Tweede Kamer. Nou ja, wapperen? Hij valt dood, er is geen zuchtje wind. Het is geen doek, het is zeil ofzo, plastic misschien.

Ze hadden net zo goed een doodskist rechtop kunnen zetten met een rood-wit-blauw doek eroverheen gedrapeerd. Voor koning, God & Vaderland. Eert uw dode instellingen.

In werkelijkheid is het een lullig ding: sokkel, vlaggenstok, vlag. Niet heel groot. Maar werkelijkheid speelt hier geen rol. Het gaat hier om publieke, zichtbare aanwezigheid.

De vlag staat op camerahoogte. Daar is lang, heel lang, over nagedacht.
€100 heeft t geval gekost. Zal wel lekker branden dan.

Maar ook dat is van geen belang. Dit is de best beschermde vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.

Blijft het daarbij?

Nee, de volgende stap in het aldoor tonen van ons nationale bewustzijn zal een toevoeging zijn: er wordt een oranje lint aan vastgeknoopt. Koning & Vaderland zullen bij elk Kamerdebat zichtbaar zijn.

Opdat we weten dat onze Europese provincie Ons Vaderland is, opdat we weten dat we onder het symbolische gezag staan van een Koning.

Blijft over God.
God is onzichtbaar.
Wat jammer nu. Niet te vangen in beeld.

Binnenkort zal het GPV, de partij die in Nederland vanuit de coulissen vorm geeft aan Het Nieuwe Nederland, zich beraden over deze kwestie. Waarschijnlijk zal het GPV voorstellen elke beraadslaging, elk debat vooraf te laten gaan door een moment van stilte.

Want God is Stilte, nietwaar?

Hartstikke dood. Onzichtbaar. Hoorbaar in het zwijgen van mensen. Als je een beetje fantasie hebt.

Fantastisch plan. Het maakt duidelijk dat de Verbeelding (in dit geval: het net doen alsof Nederland volkomen autonoom is) de macht heeft gegrepen. Zo zullen ze het wel niet bedoeld hebben, de revolutionaire krachten van Parijs ’68, maar het is een mooie illustratie van de terugkaatsende bal.

Wil je ‘verbeelding’?
Hier heb je het. Onze nationale vlag.

Wat is nationalisme anders dan ‘de verbeelding aan de macht’?

Dat de revolutionaire krachten van de jaren ’60 dat toen niet gezien hebben mag worden beschouwd als een tekortkoming, als links tunneldenken, als een gebrek aan breed perspectief.

Wie denkt dat ‘verbeelding’ voorbehouden is aan linkse krachten, is stekeblind.

Bij nader beschouwing is de GPV een revolutionaire partij, de partij van de Verbeelding: God heerst over Nederland, hij heeft een vlag geplant, een koning aangesteld. God is aanwezig, ook al heeft niemand Hem ooit gezien.

Het gaat hier niet om een echte orde, een werkelijke macht, het gaat hier om symboliek, een fantastische orde, de verbeelding aan de macht.

4 gedachten over “Een fantastisch dode vlag”

  1. Gisteren heb ik een drukpers in gebruik genomen, deze verluchtigt mijn wc papier met het nationale rood wit blauw. Nu kan ik daar elke dag lekker mijn reet mee afvegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.