Dodelijk politiegeweld Den Haag: onbestraft maar niet onbeantwoord

Het slechte, maar niet verrassende nieuws hakt er in: de agent die op 24 november 2012 de zeventienjarige jongen Rishi doodschoot, gaat juridisch vrijuit. Geen moord volgens de rechtbank, geen doodslag, wel had de agent Rishi “zwaar lichamelijk letsel (…) toegebracht”, maar ook daarvoor draagt hij volgens de rechtbank “geen aanmerkelijke schuld”. Geen strafbaarheid, zelfs geen verwijtbaarheid dus volgens de rechtbank. Zorgvuldige lezing van slechts een paar artikelen uit zelfs de gezagsgetrouwe gevestigde media laat al zien hoe onterecht, onjuist en wreed die uitspraak is. Gelukkig komt er snel een protest tegen het soort politiegeweld waardoor Rishi de dood is ingeschoten.
De gang van zaken was – volgens de versie die de NRC en de NOS geven – kortweg als volgt. Politie krijgt melding van een jongen die op station Den Haag Hollands Spoor iemand zou bedreigen. Volgens degene die dit aangaf had de jongen gezegd dat hij een wapen had. Drie agenten gaan erheen. Politie maande de jongen om te blijven staan, en dat er anders geschoten ging worden. In plaats daarvan rende hij weg. Een agent schoot, de kogel raakte de nek, de jongen overleed. Naderhand bleek het te gaan om Rishi, een jongen van 17

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

4 gedachten over “Dodelijk politiegeweld Den Haag: onbestraft maar niet onbeantwoord”

 1. @lees verder bij de bron van dit artikel.

  ‘Rishi kon niet weten dat de agenten dachten dat hij een wapen had.’

  Nou ja, hij had het zelf gemeld aan de persoon die hij even daarvoor bedreigd had.
  als Rishi ‘het wapen’ niet heeft weggegooid heeft hij blufpoker gespeeld. Met dodelijke afloop.

 2. @reinejragolo

  Rishi had het zelf gemeld? Hoe komt u aan die wetenschap? Dat is namelijk helemaal niet onderzocht! Iemand meldt dat hij/zij bedreigd werd door een gewapend persoon. Wie heeft gemeld? Niet onderzocht! Werd er werkelijk bedreigd? en met wat dan? Niet onderzocht! Heeft de politie zich als zodanig bekend gemaakt? Niet onderzocht! Waarschuwingsschot? Nee hoor, direct gericht schieten! Daarna werd het een kwestie van “ons onderzoekt ons” en “wij komen tot de conclusie dat wij niets hebben misdaan”! Welke wapen had Rishi volgens u misschien weggegooid? Zou het kunnen zijn dat Rishi bepaald geen prettige ervaringen had met de Haagse koddebeiers en daarom bij voorbaat dacht “wegwezen “? Ik ben echt benieuwd wat er gebeurt zou zijn als het een roomblanke jongen was geweest afkomstig van de Lange Poten! Zou er dan ook met het grootste gemak geschoten zijn? Mag ik raden?

 3. Inderdaad, er hangt een zweem van vragen om dit ongeluk en wij weten niet wat er allemaal wel en niet is onderzocht.
  In het verleden is er ook wel geschoten op roomblanke jongens.
  Rishi was overigens aangeschoten met drank. Dit kan de reden wel eens zijn dat hij niet luisterde naar het bevel tot aanhouding. Zal het helpen als 17-jarigen niet meer mogen drinken?

 4. @reinejragolo

  Ik ben bang dat het drankverbod voor mensen onder 18 jaar niet gaat helpen. Er zijn nu alweer een aantal burgemeesters welke doodgemoedereerd zeggen dat ze niet gaan handhaven! Ik heb Opstelten nog niet horen zeggen dat ze in dat geval domweg worden ontslagen! Trouwens, ik ken een aantal fruittelers hier welke stomweg een drankkeet in hun schuur hebben gemaakt voor hun kinderen. Motto “ze moeten toch wat”! Tegen zoveel stompzinnigheid kan zelfs Einstein niet op. Vandaag een bericht in de PZC. Journalist welke onderzoek deed naar de gebeurtenissen bij de treinkaping bij de Punt wordt bedreigd door ex mariniers! Het wordt in dit land steeds moeilijker onderzoek te doen naar gedrag in opdracht van de overheid. Alles in de doofpot en wee degene welke naar de waarheid vraagt. Ter herinnering, het gedrag van de overheid richting klokkenluiders.Dat geld ook voor de politie. Misdragingen van de heilige hermandad wordt in eigen kring onderzocht en niet zelden wordt er nooit iets gevonden. Mijn vertrouwen in de politie is langgeleden al tot een absoluut nulpunt gedaald. Hetgeen ook geld voor de overheid.

Reacties zijn gesloten.