De PVV, antisemitisch tot op het bot, deel 3

Het CIDI heeft een tekst over het antisemitisme van Nederlands ultrarechts van zijn site verwijderd. Het blijven tenslotte hun politieke vrinden.
Helaas voor hen heeft het internet een geheugen, dus uit de ruimen de relevante passages over de huidige voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

George Soros werd geboren in 1930 als György Schwarz in een Joodse familie in Boedapest. Zijn geboortejaar is relevant, want daarmee kan alvast met een van de meest absurde beweringen over hem worden afgerekend: volgens o.a. ‘trendwatcher’ Adjiedj Bakas en Martin Bosma (PVV) werd Soros rijk door tijdens de Tweede Wereldoorlog te ‘heulen met de nazis’. Maar toen de oorlog in mei 1945 afliep in Europa, was Soros slechts veertien jaar oud. Zijn familie overleefde door hun papieren te vervalsen. Ook hielp de familie Soros de papieren van andere Joodse Hongaren te vervalsen om zodoende hun lot te ontlopen. (….)

Martin Bosma (PVV) zag in 2019 Soros als vijand van Sinterklaas: “We zien dat [Kick Out] Zwarte Piet flink gefinancierd wordt door Soros, door de Stichting Democratie en Media en ook door een enkele gemeenten.” In werkelijkheid was daar geen bewijs voor.

In oktober 2020 illustreerde Bosma nogmaals hoe Soros als dé grote vijand van populistisch rechts geldt, en ontkende daarbij elke antisemitische intentie, zoals iedereen die Soros als boeman gebruikt. Tegelijk illustreerde hij de kracht van nauwelijks plausibele ontkenning.  

Bosma noemde eerst de rol van George Soros in het verwijderen van woorden als ‘hottentot’ en ‘eskimo’ uit Nederlandse musea, zoals bericht door het NRC Handelsblad. Dat valt op zichzelf niet als ‘antisemitisch’ aan te merken. Hij beweerde ook dat Soros “een dikke vinger in de Nederlandse democratie heeft”, wat al een stuk meer als de bekende antisemitische dogwhistle begint te klinken.  

Jan Paternotte (D66) hapte daarop toe, en benoemde het gebruik van Soros als ‘antisemitische meme’ en de beruchte posters van Viktor Orbán, waardoor de wereld weet dat het een ‘antisemitische meme’ is – en die Soros pas echt populair maakte als zondebok voor uitheemse, linkse invloeden. 

Vervolgens verdedigde Bosma zich tegen deze beschuldiging van antisemitisme door te beweren dat Soros een nazisympathisant en collaborateur was, en verzon er zelfs een bron bij, een niet-bestaande uitspraak in een bestaand interview met CBS. Deze canard wordt samen met vele andere wilde complottheorieën over de Hongaarse miljardair veelvuldig herhaald, soms ook door Joden. Daarom nogmaals: Soros was veertien toen de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Hij werd als puberjongen gedwongen om oproepen te verspreiden aan Joden om zich te melden voor een ‘seminar’, in feite een transport naar concentratiekampen. Hij moest erbij vertellen dat het uitnodigingen waren voor nazitransporten.  

– Nagekomen: Inmiddels staat het onderhavige stuk toch weer online, het verdwijnen liep te veel in de gaten.

– Uitgelichte afbeelding: By MTV, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=39712242