De natuur die zichzelf verdedigt – de ZAD bij Nantes

nous-sommes-la-nature-qui-se-defend-350x197Nantes, de Bretonse stad die van de centrale overheid al helemaal niet Bretons mag heten, had in de meidagen van 1968 een eigen Commune die uit de spektakelbeelden van die tijd weggepoetst blijft. En dezer dagen is er een soort Commune in de velden buiten de stad, Notre-Dame-des-Landes, de plaats waar een volstrekt overbodig groot vliegveld aangelegd dreigt te worden. Het terrein is inmiddels al acht jaar bezet, is een Zone à Défendre (Te verdedigen zone, ZAD is de afkorting), waar mensen wonen en landbouw bedrijven om in levensonderhoud te voorzien. Een deel van de “bezetters” wordt gevormd door boeren die zich niet willen laten ontruimen voor de aanleg van het vliegveld, en die technisch gesproken inmiddels krakers mogen heten. Vergelijk het met de Diggers in Engeland, 1649 – bijvoorbeeld. Het gaat hier om een zelfbeherend gebied dat verdedigd wordt tegen de aanval door staat en kapitaal. Eigenlijk kan ik een recenter voorbeeld bedenken, uit eigen levenstijd en ondervinding, maar dan stedelijk: de Nieuwmarktbuurt 1974-75.

Een van de punten die de zadistas inbrengen tegen de plannen is de aanwezigheid van kwetsbare en vaak zelfs beschermde diersoorten in het moerasgebied dat deel uitmaakt van de zone. Het ministerie van ecologie heeft twee jaar geleden geadviseerd de plannen af te blazen. Maar de staat is maar zelden, misschien wel nooit, tegen te houden als het om infrastructurele “witte olifanten” gaat. Vier jaar geleden is de toen al gemilitariseerde politie er op afgestuurd om het terrein te ontruimen. Binnen een maand was het compleet opnieuw ingericht door de zadistas. De leuze is: de natuur staat niet buiten ons, wij zijn er deel van, wij zijn de natuur die zichzelf verdedigt.

Om kennis te nemen van wat er gaande is is beheersing van het Frans meer dan gewenst. Dat deze buurtaal in toenemende mate niet begrepen laat staan gelezen wordt in Nederland kan wellicht ook verklaren waarom de strijd in dit gebied, zo dicht bij, onbekend is. Voor wie kan en wil: de site van de zone, en het bulletin dat een paar jaar is uitgegeven via de site, Lèse Beton.

De jungle van Calais is niet onbekend in Nederland. In zekere zin is dit ook een vrij gebied, zij het zonder positieve uitstraling en deze zone past in het heersende discours van de dag. Maandag wil het noodtoestandsregime het kamp aldaar ontruimen. In de ZAD bij Nantes denkt men dat daarna een nieuwe aanval op het gebied zal worden uitgevoerd.
Het is de bedoeling dat wij u hierover op de hoogte houden, en excuses voor de omissie dat we er niet eerder hier over bericht hebben.

2 gedachten over “De natuur die zichzelf verdedigt – de ZAD bij Nantes”

  1. Pingback: De onstuitbare behoefte tot zelfvernietiging van de sociaal-democratie – Spanje… | Krapuul

  2. Pingback: Notre-Dame-des-Landes wordt geen vliegveld – overwinning voor milieuactivisten | Krapuul

Reacties zijn gesloten.