De gebakken lucht van Dijkhoff

Ach die Dijkhoff. De coming man van de VVD doet zijn best om in zijn dikke BMW Wilders en Baudet rechts (over de vluchtstrook) in te halen. Regels zijn er voor de armen (de niet-geslaagden dus). Voor rijke (dus geslaagde) mensen bestaan er geen regels.

De hamregel: elke Nederlander die geen ondernemer is en een slaatje slaat uit zijn omgeving, is fout bezig, een slechte Nederlander.

De VVD is een politieke partij die jaarlijks talloze schandalen voortbrengt, steevast hebben die te maken met zelfverrijking en in het kielzog daarvan: corruptie. Het lijkt de partij nauwelijks te schaden, en Dijkhoff weet dat.

Dus er kan nog wel een schepje bij. Mits goed verpakt in duurzaam plastic.

Want als corruptie door de kiezers niet wordt afgestraft, is eigenlijk alles mogelijk. Beloof ze gouden bergen, die kiezers, en haal het geld op bij de armen. Want die hebben geen macht, geen organisatie. En ze gaan zelfs voor de mooie praatjes van VVD-politici, het is altijd beter een lot uit de loterij te kopen dan arm te zitten wezen, toch?

Dijkhoff probeert in zijn speech de VVD te profileren als een vrijheidspartij: de strijd tegen de staat (waar de sociaaldemocraten zo aan hangen), de strijd tegen de kerk (het bolwerk van CDA en CU), en die strijd, zegt Dijkhoff hebben we gewoon gewonnen.

Nu zijn we op een kantelpunt gekomen, zegt Dijkhoff, we zijn geen tegenkracht meer. Poehpoeh. Volgens Dijkhoff regeert de VVD nu 8 jaar, hij bedoelt: met Rutte als premier. In werkelijkheid is de VVD al tientallen jaren geen tegenkracht meer maar medeverantwoordelijk voor hoe Nederland er nu voor staat: ongelijkheid groeit, intolerantie groeit, tegenstellingen groeien.

De VVD is daarvoor medeverantwoordelijk.
Maar daar zwijgt de Slimmerik natuurlijk over.

De VVD heeft met een paar korte onderbrekingen steeds in de regering gezeten, de VVD is samen met het CDA en in mindere mate de PvdA het spiegelbeeld van Nederland.

Dijkhoff: Dan kunnen we natuurlijk zeggen: nou fantastisch, we zijn de grootste, we hebben die strijd gewonnen, wat zitten we hier eigenlijk nog te doen? Ga eens bier halen, bestel bitterballen, zet de muziek aan, dan feesten we door en de laatste doet dan het licht uit.

Dat was een heel goed idee geweest wellicht.

Maar goed, je moet toch wat: want er zijn nog steeds problemen, en Dijkhoff heeft daar over nagedacht. Jawel, de man heeft nagedacht! En hij wil dat graag met zijn partijgenoten delen.

Dijkhoff: Bij een andere partij zouden ze dat een visie noemen maar dat doen wij niet.
Gelach.
Juist: gelach. Alsof het grappig is.

Maar het klopt helemaal. Want de VVD klungelt maar wat aan, ze ‘luistert’ naar de mensen enzo, en pikt de popiejopie ideetjes van anderen om het volk te verleiden. Van een visie is geen sprake.

Dijkhoff wil onze waarden beschermen. Wat zijn die waarden dan? Vrijheid, gelijkwaardigheid. Opvallend dat hij niet teruggrijpt op de Franse drie-eenheid: vrijheid, gelijkheid, broederschap, toch de oorsprong van onze liberale democratie. De broederschap is niet langer populair, en gevaarlijk, valt dus af; gelijkheid is iets te gelijk en wordt dus gelijkwaardigheid. Dat laatste is heel bewust gedaan omdat mensen anders wel eens op verkeerde ideeën gebracht kunnen worden. Gelijkheid is iets dat je kunt opeisen, gelijkwaardigheid is een sausje om het gemis aan werkelijke gelijkheid te verdoezelen.

Hij wil onze vrijheid beschermen. De held. Tegen: mensen die hun mond vol hebben over vrijheid maar de vrijheid ondermijnen (Wilders, Baudet), tegen mensen die precies weten wat correct is (mensen die wellicht wel een visie hebben). Die politiek-correcte drammers zorgen voor zelfcensuur en dat ondermijnt ook onze vrijheid.

Welwel. Ik dacht nu juist dat dat onderdeel uitmaakte van die veelgeprezen vrijheid. Ben ik nu zo slim of is de Slimmerik vastgelopen in zijn retorisch labyrint?

Bij de VVD zitten ze daar niet mee. Er klinkt licht applaus.
Eindelijk een ferme uitspraak!

Bewijzen hoeft hij niks. De VVD heeft geen visie. Maar onze slimmerik heeft nagedacht en wat ik u hier mededeel zijn de diepe gedachten van een liberaal. Zomaar wat kattebelletjes om de zwalkende koers van de partij nog enige lijn te geven. Klein Duimpje zoekt zijn huis.

Dan even de fysieke dreiging: islamitische fanaten enzo. Je moet ze wel even noemen natuurlijk, anders denkt het volk nog dat de VVD zwak is. Neenee, de VVD wil een weerbare democratie die mensen wil beschermen, zodat mensen gelukkig kunnen zijn. Mensen die snappen dat je het samen moet rooien. Mensen die hun best doen voor andere mensen.

Wie kan daar ooit op tegen zijn?

Ben ik helemaal voor!

Stel je voor: een partij die van de kansel schreeuwt dat mensen niet gelukkig mogen zijn, dat ze niet moeten samenwerken, dat niemand zijn best moet doen voor een ander.

Maakt niks. Het gaat hier niet om een visie.
De man heeft gewoon nagedacht.

En dan kom je dus op dat soort clichés. Deep thinking is dat. Met veel gefrons. En ogen die in de diepe verte staren. Een bijna christelijke pose. De VVD als partij van het ethisch reveil.

En vervolgens gaat de man onderscheid maken. Waar kiest de VVD voor? Want ja, alles wel beschouwd, moet je ergens voor en ergens tegen zijn. Dat ‘midden’ is leuk en aardig, maar daar wordt een kiezer niet warm van. Je moet wel even ‘duidelijk’ zijn.

Voor wie kiest de VVD?

Wel de bijstandsmoeder die haar best doet om aan het werk te komen, niet de ondernemer die zijn gif loost in de rivier. Wel de zieke campagnemedewerker die als hij toevallig een goede dag heeft meeloopt, maar niet de jongen die door de week wel keihard werkt maar in het weekend, doorgesnoven, een ander keihard in elkaar trapt…. Wel: de vluchteling die zijn best heeft gedaan de taal te leren en probeert een bedrijfje op te starten. Maar niet: de uitgeprocedeerde die zijn middelvinger opsteekt naar Nederland en er alles aan doet om illegaal in Nederland te mogen blijven.

Ach, u heeft het door.

De clichés stapelen zich op.
Goed volk, daar gaat het om. Goed volk staat centraal. Die staan voor ons centraal, die dragen onze waarden.

Als er ergens politieke correctheid bestaat is het wel in de VVD.

De Nieuwe Politieke Correctheid van de VVD: iedereen is een ondernemer, wie geen ondernemer wil zijn moet worden aangesproken op zijn gedrag. Want er is iets goed mis met hem of haar.

Heel erg goed mis!

We hebben nu acht minuten van de speech van de Slimmerik gehad.

Genoeg.

Dit stuk wordt te lang. En het irriteert me mateloos.

Ik lijk wel niet goed snik, de woorden van de Slimmerik te herhalen en van commentaar te voorzien. Kijk zelf maar.

Maar ik troost me: ik doe het voor de samenleving. In de ogen van Dijkhoff ben ik een modelburger. En ze gaan me er vast voor belonen.

Ik had alleen wel even moeten factureren. Dat doe je als ondernemer.

Niet gedaan. Het is allemaal helemaal gratis. Met liefde enzo.

Modelburger af.
Ze moeten me korten, kielhalen, onderkotsen.

Bekijk de gebakken lucht van Dijkhoff zelf verder, stelletje nietsnutten… En censureer jezelf nooit.

Een modelburger modereert, dat is geen censuur.
Toch?

De gebakken lucht van Dijkhoff

4 gedachten over “De gebakken lucht van Dijkhoff”

 1. Een grote paradox van rechts is altijd geweest en zal altijd blijven :

  Kanker op de staat….

  Maar zorg wel dat die staat met man en macht overeind blijft.

  Een liberalisme zonder staat ? Is geen doelstelling, is niet wat ze willen. Ze willen een sterke staat, om te zeggen dat ze zo voor individuele heldhaftigheid zijn. Ze willen een staat, om te kunnen kankeren op de staat, die ze zelf zijn

  Wat jammer je met je minimumloon, weg met een sociale staat ! Valt een bank : snel, de staat moet ons hieruit halen !!!

  Toen dat gebeurde ben ik al mijn geloof in ‘de politiek’ verloren. Hoe dom denk je dat ik ben ?

  Helemaal voor jezelf zijn, maar wel ook voor Nederland, maar toch ook weer niet. Zonder morele wroeging, maar wel binnen de wet ?

  Intellectueel gezien is deze beweging zo lek als een hoepel

 2. Lach ik Dijkhoff uit? Ja, dat doe ik. Maar het is verder niet om te lachen. Het flinterdunne laagje beschaving is er bij de VVD compleet afgepoetst.

 3. Scheifes

  Ik lach die mensen niet per se uit. Het is meer om te huilen.De mensen die ik ken die VVD aanhangen, zijn gewoon erg simpele mensen. Je kan het ze gewoon niet kwalijk nemen. Het stijgt allemaal een beetje boven hun hoofdjes. Verder dan een paar clichés komen ze niet. Overigens ook een probleem met de democratie. Mensen zijn tegenwoordig zo makkelijk op te fokken

  Ik vind hun politiek zo compleet inconsistent. Ik bedoel, van die ultra rechtse libertariers zeggen dan, ja, we willen ook helemaal geen staat en daarom kankeren we er ook op

  Goed, jij en ik weten wat er dan gebeurt, als je geen staat heb, maar zes grote bedrijven in plaats van die staat.

  Maargoed, dat willen zij dan. Of ze denken dat ze dat willen

  Het punt met die hele VVD is. Ze zijn nog wat dommer en hebben totaal geen ideologie eigenlijk. Geen idee, geen integriteit, geen doel, geen overtuiging, niet eens een omlijning van iets. Wat ze vinden, spreken ze net zo goed weer tegen. Ze doen niet eens de moeite om een sluitende ideologie te verwoorden

  Nee, het gaat allemaal om geld en dat zeggen waarmee je weg komt

  Ik zie het meer als een soort politieke piraten staatsgreep, dan een ideologie. De onderwereld in de politiek,
  die een heel duur reclamebureau ingehuurd hebben

  En ja, dit werkt

  Het is ook anders dan dat FVD. Die mensen hebben ook hele rare ideen, maar ze zijn er wel van overtuigd. Ze proberen wel met man en macht hun verhaal te verspreiden

  VVD, een verhaal, een ideologie, passie, idealen , grondslagen ?

  is dat handig, om dat te hebben ?

  wat kost dat, een ideaal ?

 4. @nayako Idealen zijn niet de oplossing, het gaat om visie. Idealen, daar verdwaal je in, het zijn hersenspinsels. Leuk om er mee te spelen, maar weet dat het slechts gedachtekronkels zijn. Je ‘in dienst stellen van een ideaal’ is hetzelfde als jezelf uitgumnmen.

  Onderzoek alles, stel overal vragen bij. Ook bij je ‘idealen’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.