D66 en GL kiezers willen fusie van beide partijen

Stefan Hoevenaar een van de initiatiefnemers ziet grote voordelen voor het samengaan van de twee partijen en zegt:,, Doe nou maar.” Vanmiddag is een actie gestart om handtekeningen te verzamelen. Nou ben benieuwd waar ze uitkomen. D66 wil niet links genoemd worden en GroenLinks is al lang niet links meer, dus krijgen we er dan nog meer rechts bij? 💡

35 gedachten over “D66 en GL kiezers willen fusie van beide partijen”

 1. Volgens mij leiden kosten die fusies alleen maar zetels. Het CDA is tegenwoordig zo groot als de KVP op zichzelf vroeger, en laatst wees hier iemand er ook al op dat de samenstellende delen van GroenLinks zelf vroeger bij elkaar ook groter waren.

 2. Het CDA is tegenwoordig zo groot als de KVP op zichzelf

  Nee hoor, de KVP heeft op de vijftig zetels gezeten in zijjn eentje, in 1963. Hier staat een handzaam historisch overzicht.
  Sterven in elkaars armen noemen we dat:. CDA, GroenLInks, Gliberaal66?

 3. @6 Aenima. Wat een vreemde reactie! De SP voorzag zelfs in `96 de ineenstorting van de huidige EU in een demo tegen de Euro in Amsterdam waar ik zelf ook bij was. De SP krijgt altijd gelijk.

 4. #6
  De SP is gewoon Sociaal Democratisch in tegenstelling tot de andere gevestigde Linkse partijen. Voor communisme moet je bij de NCPN zijn.

 5. En de SP verlaat stilletjes en heeeeel voorzichtig haar anti-EU standpunten. Een van de redenen waarom Kartika uittrad en de eurofractie van de sp halveerde. Nog even verder ont-erikmeijeriseren, sp, en ik geloof dat jullie echte sociaaldemokraten zijn! 😆

 6. En de sp vindt ook altijd weer een manier om het te verkoten. #kuch#agneskant#kuch. Mijn kritiek is dat hun visie net zoals de meest rechtse partijen compleet eenzijdig is. Overal dezelfde oplossing: staatsinmenging. De-privatisering. En populisme: leuke dingen voor de menschen, uiteraard op kosten van de staat. Neem de hypotheekrente-aftrek: geen partij die harder roept om de afschaffing ervan. Op zich een goed idee. Maar als dezelfde slinger richting het huurrecht dreigt te gaan, waar ook wat voor te zeggen valt, gaat de sp op zn achterste poten staan. Dat is hypocriet. Dan wat mij betreft liver d66. die gewoon zegt dat zowel de H-rente-aftrek als het huurrecht op de helling moeten.

 7. Ik denk dat je heus geen vette bankrekening nodig hebt om hervormingen te overleven. Een reden waarom de huizenmarkt tegenwoordig zo muurvast zit, is het huurrecht. Een tweede reden is het rente-aftrek. Het is best mogelijk dat de huurprijzen tegenwoordig zo hoog zijn juist door ons huurrecht die de huurder boven alles beschermt.

 8. Over huurrecht gesproken: ik vind het een heel andere discussie in Heerlen, of pakweg in Groningen, dan in de Randstad, waar nog steeds woningnood heerst, en waar je als huurder geen enkel recht hebt, behalve dus je huurrecht. In delen van de Randstad is met een inkomen beneden twee of drie keer modaal geen huis te kopen waar je met een gezin in kunt wonen. Ja, je kunt een tweekamerwoning krijgen van 35 m2.
  En wachten op een huurwoning die groot genoeg is, of die bijvoorbeeld moderne voorzieningen heeft, (spouwmuren, anyone?), is een zaak van bijzonder lange adem.
  Ik ben altijd geinteresseerd in discussie, maar ik wil eerst meer keuze in huurhuizen, voor ik het huurrecht ter discussie ga stellen.

  Dat hele gedoe met het huurrecht gaat, zoals wel vaker met dit soort dingen, uit van de goede bedoelingen van verhuurders. Dat die verhuurders het fair gaan spelen, en dat sommige huren zullen dalen. Net zoals de discussie over het ontslagrecht uit gaat van de goede en integere bedoelingen van de werkgevers, die nieuwe mensen een baan zullen geven, om hun oude werknemers te vervangen.
  Een sneue illusie.
  Newsflash: de Amsterdamse Zuidas en de Rotterdamse Kop van Zuid zitten vol met advocaten. Die zijn momenteel aan het uitzoeken hoe werkgevers en verhuurders het meest kunnen profiteren van deze onverwachte kans om niet langer rekening te hoeven houden met de belangen van hun huurders, dan wel hun werknemers.

 9. Het is hier de plek en het moment niet, maar ik wil toch even kwijt, dat je de zaak ook van een heel andere kant kunt bekijken. In het kort: Toen eind 19e eeuw de economie erom vroeg, om grote aantallen werknemers op een klein (stedelijk) gebied samen te brengen en de lonen niet van dien aard waren, dat huisvesting, ziekten (besmettelijk) en sociale onrust voorkomen konden worden, stonden “verlichte” liberalen toe, dat collectieve middelen werden ingezet voor woningbouw, ziekenfondsen en cultuurspreidingssubsidies. Dat was niet alleen maar een oprisping van beschaving, maar ook een slimme calculatie: dergelijke voorzieningen kosten op de iets langere termijn veel minder, dan de genoemde rampen en economische stoornissen.
  Ruim een eeuw later, is die samenballing van minderverdienenden aan de voordeur van de rijkeren helemaal niet meer nodig. Automatisering en delocatie naar China o.a. zijn daarvan de oorzaken.
  Hoog tijd dus, om die ouderwetse voorzieningen af te schaffen.
  Een dat zie je dus nu overal gebeuren. Afschaffen huurbescherming is daarvan een voorbeeld.
  Maar goed, het is een belangrijk onderwerp en ik moet het een beetje kort-door-de-bocht hier behandelen.

  Ik schreef er uitgebreider over op mijn website e-urban. Aenima en Boze Heks inspireren me tot een komend Blog-artikel hierover op Kpuul. 😆

 10. 😎 Moet ook een beetje 😥 Zag van de week een jongen van achter in de twintig (leuke jongen), woonde nog thuis en wilde op zichzelf gaan wonen. Kon niet, want verdiende te weinig om een huis te kopen en te veel om te huren met nieuwe regeling (wachtte al jaren op huisje en dat vervalt nu gewoon). Zelfs vrije sector is niks meer (ja alleen hele dure woningen). Dus een gigantisch probleem voor jongeren die op zichzelf willen gaan wonen.

 11. @32
  En tenslotte is het juist pas echt genieten van rijkdom in de wetenschap dat er zovelen zijn die op een houtje bijten en altijd op houtjes zullen bijten, en als het even kan wordt het houtje nog verkleind ook.
  Hiertegen geldt vanouds de leus: onteigen de onteigenaars!
  Het schept alleen maar duidelijkheid als deze partijen in elkaars armen willen gaan sterven. Samen zes zetels lijkt mij het maximaal haalbare.
  Wie zit er te wachten op “linkse” smoesjes voor VVD-beleid?

 12. De SP is voor beperking van de hypotheekrente aftrek niet de totale afschaffing. Hun plan houdt deze regeling betaalbaar en stelt lagere inkomens makkelijker in staat om een huis te kopen.

  De SP staat kritisch tegen de EU en daar is niks mis mee. De EU is geleidelijk aan democratischer aan het worden maar er zijn in het verleden tal van maatregelen opgedrongen aan lidstaten die vooral voordelig waren voor het grootbedrijf. De algemene Europese bevolking had daar niet om gevraagd.

  —————————–

  On topic.

  Teveel luisteren naar wat “de mensen” zouden willen is politieke zelfmoord. D66 bestaat bij de gratie van zwevende kiezers. Rita Verdonks partij is aan diens eigen leegte ten onder gegaan. Laat GL en D66 maar fuseren want voor 2 van dat soort middenpartijen is niet genoeg plaats. De PVV leeft op rancune dat is nog net wat sterker als basis dan puur mensen naar de mond praten.

  De SP waar nu op gescholden wordt, is groot geworden met principes en een redelijk consistente boodschap. Die boodschap is wel wat geëvolueerd maar de partij is dan ook wat opgegroeid.

  Groen Links is zijn eigen graf aan het graven door gebrek aan een duidelijke visie op de samenleving. Zeggen “ach ja Rechts heeft wel grotendeels gelijk” is politieke zelfmoord als je voor onder modaal wil opkomen en linkse kiezers wil trekken.

  Ja tuurlijk ga zo door. Ga maar lekker schelden op de mensen die wel principes hebben. Met dat soort haat begin je al echt bij Rechts Nederland te passen. 😥

Reacties zijn gesloten.